Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви пред журналисти, че няма проблем ЦСКА-София да строи на мястото на стадион "Българска армия", стига това да става в рамките на сегашната арена, а не извън нея.

В последните дни се появиха публикации, че проектът за нов подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина осуетява такива намерения. Проблем е новият паркинг, тъй като по изискванията на УЕФА за получаване на определен брой звезди той трябва да разполага с минимум 1600 места.

„С ЦСКА работим много добре заедно - рече Кралев на специализирано изложение. - Проектът е съвместен, но преди да е приключила процедурата, не искам да казвам нищо повече. Аз съм говорил с главния архитект, може да се строи в рамките на чашата но стадиона, но не извън нея.

Истина е, че ще има проблем с паркинга, който искат да направят, но трябва да видим какъв проект ще се входира в Столична община. Трябва да се дискутира. И аз искам да го видя проекта на ЦСКА, с който „армейците” ще кандидатстват и заедно ще направим.”

Кралев опроверга догадките, че "Българска армия" ще е част от кандидатурата на четири балкански страни за Мондиал 2030 и Евро 2028.

„Този стадион няма да участва за кандидатурата. Това е клубен стадион. Те си имат други изисквания. За София ще изградим национален стадион, който ще бъде за целта.

Ние притежаваме стадион „Българска армия”, а ЦСКА иска да инвестира в него. Има много форми, по които това може да стане. Няма никакви проблеми, а този път, който трябва да се извърви, е просто чиста формалност. Дано съвсем скоро това нещо да приключи”, обясни министърът.

Той отказа да оповести кои терени се оглеждат в София за нов национален стадион. Водят се разговори и в правителството, и с кмета Йорданка Фандъкова. Единствено сигурно е, че ще бъде в София. Тук процедурата е сложна и трябва да се извърви дълъг път с много формалности, добави Кралев. 

Междувременно той каза, че може изобщо да не се стигне до кандидатура за Мондиал 2030. Това е нещо ново. До края на годината трябва да се вземе решение дали България, Гърция, Сърбия и Румъния ще искат юбилейното Световно или само Евро 2028. Засега двете заявки вървят в пакет.

При всички положения иде реч за международен договор между четири държави, но за първи път, откакто започна шумотевицата преди месеци, Кралев заяви, че според него домакинство на Европейско е по-реалистично, отколкото на Световно. Със сигурност ще излезе по-евтино.

Изискванията за стадиони например не са толкова високи - както като брой, така и за капацитет. ФИФА е "заковала" минимум 40 хиляди места на арена за мачове от груповата фаза на Мондиал. Докато за континентално първенство капацитетът е 30 хиляди.

"Трябва да си преценим силите", рече Кралев.