Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства използват френски гаубици, танкове и изтребители във войната си с бунтовниците хуси, показват два секретни доклада на френското военно разузнаване, изтекли до сайта за разследваща журналистика Disclose.

Публикацията е проблем за правителството на президента Еманюел Макрон, защото Франция е подписала Договора за търговията с оръжия на ООН. Той забранява продажбите на оръжия там, където те биха помогнали за нарушаване на човешки права и извършване на военни престъпления. Експерти на ООН подозират за това всички страни в йеменския конфликт.

Франция, за разлика от Германия, не спря оръжейните доставки за Саудитска Арабия след убийството на саудитския журналист-дисидент Джамал Кашоги.

Видео You Tube

Правителството на министър-председателя Едуар Филип не отрече и не потвърди докладите. То заяви, че не знае френски оръжия да са използвани за бойни действия в Йемен и че Рияд и ОАЕ са ги купували само за отбранителни цели.

Йеменската гражданска война продължава пета година. Преките жертви на военни действия са над 10 000, като над половината са цивилни по данни на ООН. Жертвите на глада, причинен от войната са пет пъти повече.

Докладите говорят за френски гаубици "Цезар", танкове "Льоклерк" и изтребители "Мираж" в ръцете на военните от Саудитска Арабия и ОАЕ, които осигуряват настъплението на лоялистките сили срещу бунтовниците.