СТРАСБУРГ

Съвсем скоро в българската хазна може да започнат да влизат глоби в размер на 10 милиона евро или на 4 на сто от годишния оборот на търговски компании.

Това ще стане факт, ако утре Европарламентът одобри промени в потребителския пакет, стана ясно от изявление пред Клуб Z в Страсбург на българския евродепутат Момчил Неков (БСП, ПЕС). Промените предвижат сурови глоби при установяване на двоен стандарт при храните, предназначени за различни страни.

Става дума за директива 29 от 2005 г., обясни Неков. Тя забранява нелоялните търговски практики и двойния стандарт при храните.

„Вече сме постигнали споразумение с Еврокомисията и Съвета на ЕС. Имаме уверение в подкрепата на голямо мнозинство утре. И до няколко седмици ще се поздравим с окончателен успех“, убеден е българският социалист.

Забраната на двойния стандарт на храните ще бъде дебатирана късно тази вечер. И ще бъде гласувана в пленарна зала в Страсбург утре, на последната сесия на този Европейски парламент.

Предвижа се също парите от глобите да отиват в държавата членка, която е потърпевша от нелоялните практики, каза още Момчил Неков. Те ще бъдат за потребителите в тази страна.

Източници в Страсбург обаче споделиха пред Клуб Z, че се очаква отпадане на предложения първоначално черен списък с компаниите нарушители, прилагащи нелоялни търговски практики.

Предложението за налагане на глоба в размер на най-малко 10 милиона евро бе направено през януари от Комисията по вътрешен пазар в ЕП.