Комисията по вътрешен пазар в Европарламента гласува днес промени в потребителския пакет, предвиждащи сурови глоби за производителите в случай на установяване на двоен стандарт при храните, предназначени за различни страни.

Наказанието ще е най-малко 10 милиона евро.

Новината съобщи евродепутатът социалист Момчил Неков. Промените са гласувани само час преди друга комисия – тази по петициите, да изслуша по същия проблем омбудсмана Мая Манолова.

„Наказанието е или 10 милиона евро, или 4 на сто от годишния оборот на компанията. Налага се по-високата глоба“, обясни Неков.

Идеята е парите да остават в компенсационния фонд в съответната държава членка. Тя може да ги използва за защита на интересите на потребителите или на засегнати организации.

Това е законодателно предложение, което дава началото на законодателен процес, обясни Момчил Неков. Има два варианта – или то да мине на триалог с Еврокомисията и Съвета на ЕС, след което да бъде гласувано в пленарна зала, или направо да бъде одобрено в парламента до края на мандата му, изтичащ наесен. То обаче не може да стане закон, преди да бъде одобрено от всички държави членки на ЕС.

Неков изтъкна няколко неща, които според него ще бъдат най-важните резултати в случай, че законодателните промени бъдат одобрени.

• 1. Компаниите нарушители влизат в черен списък с нелоялни търговски практики, който ще бъде въведен.

• 2. Ще бъде задействан санкционен режим.

• 3. Като говорим за бебешки храни, в този случай няма да има разлики. Защото тук няма да важат оправдания за регионални специфики. Няма как да установим „регионалните вкусове“ на 4-месечни бебета.

Предложението за глобите е на Еврокомисията след призив на евродепутати. Самият Момчил Неков е докладчик за двойния стандарт при храните.

„Съвпадението е отлично И искам да ви кажа, че заслуга за това предложение има и тази петиция, която евродепутатите изслушаха преди малко“, коментира омбудсманът Мая Манолова.