След Европа на две скорости сме заплашени от Европа на двойня стандарт.

Това заяви днес пред Европарламента омбудсманът Мая Манолова.

Депутатите от Комисията по петициите изслушаха нейната подписка срещу двойния стандарт в качеството на храните за различните страни от ЕС.

„Този проблем съществува отадвна и е потвърден от редица изследвания,проведени в отделните страни. Той засята тежко правата на голям брой граждани на ЕС и нарушава принципа на равнопоставеност и еднакво третиране на потребителите“, каза Манолова пред евродепутатте.

И продължи:

„Според нас тази практика е обидна и дискрминационна. Тя подкопава доверието на гражданите в ЕС. Двойните стандарти при храните от една и съща марка нарушават не само правата на българските граждани, но и тези на още много граждани на ЕС от държавите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия, Румъния. Изправени сме пред заплахата от Европа на два стандарта като добавка към съществуващата Европа на две скорости.“

Манолова обаче отбеляза, че ще бъде откровена, и призна, че законодателното предложение допуска наличието на несъществени отклонения в състава и качеството на продукти от ети и същи марки. Така забраната за двойния стандарт може да бъде заобикаляна.

„Защото кой ще каже дали 5% по-малко мляко и 3% по-малко какао в шоколадае съществено отклонение?“, изтъкна омбудсманът.

По тази причина тя настоя петицията да остане отворена, за да има механизъм, чрез който Европарламентът да следи развитието на този процес.

Омбудсманът се подготвя за изслушването.

Мая Манолова увери, че заедно с колегите си ще настоява за създаването на единен орган на ниво ЕС, който да следи за спазването на забраната за двойните стандарти. Има опасения, че националните органи трудно ще устоят на натиска на силните икономически интереси в тази сфера.

"Надявам се петицията да мине още преди изтичането на мандата на този Европарламент. Защото най-потърпевши са бебетата и техните майки", заяви Мая Манолова. пред Клуб Z преди изслушването.

Тя не е съгласна с твърденията, че по-високото качество изисква по-високи цени, които гражданите на по-бедните източноевропейски страни не биха могли да си позволят да плащат. Омбудсманът изтъкна, че според проучвания в няколко държави корпораците пробутват хем по-нискокачествени, хем по-скъпи продукти.

Петицията остана отворена, след като всички оратори, които се изказаха сред Мая Манолова, подкрепиха нейното искане.

А литовският евродепутат Бронис Ропе призова да не създава впечатлението, че такъв проблем има само в България. Той даде подобни примери и в своята страна.

Петицията

На 2 октомври 2017 г. Мая Манолова в качеството си на гражданин на ЕС заедно с редица публични личности изпрати до Европарламента петиция за нарушение на правото на ЕС. Тя съдържа искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговски практики. Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните членки на ЕС.

Според Манолова тази практика е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на принципите за функциониране на общия европейски пазар.

Омбудсманът бе сезирана за проблема от български майки, които установили, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена.

Срещу тази практика публично се обявиха председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и еврокомисарката по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова.