Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка пред министър-председателя Бойко Борисов. Като мотив за решението си Манолев изтъква стартиралата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Друг аргумент, посочен от Манолев е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения.

"Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично", допълва още Александър Манолев. 

Оставката му е приета от премиера Бойко Борисов.

По-рано днес прокуратурата се самосезира по медийни публикации и започна разследване на Манолев - този път за злоупотреба с европейски средства.

Поводът е публикация електронния сайт „Медиапул“ със заглавие: “Частна вила с минерален басейн по евро проект? Зам. Министър Манолев отрича“.

Става дума за съмнение, че Манолев - под предлог, че строи къща за гости, каквито европроекти се финансираха от държавен фонд "Земеделие" в предишния програмен период, се е сдобил с лична вила, финансирана с евросредства. 

"Върховна касационна прокуратура започна извършване на проверка предвид твърденията в публикациите за извършени престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз от лице, заемащо висша публична длъжност  - Александър Манолев – заместник министър на икономиката.", се казва в съобщението на държавното обвинение. 

Прокуратурата вече е изискала от фонд „Земеделие“ заверено копие от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони, цитиран в публикациите – "Изграждане на жилищна сграда за гости в м."Чинар куши" гр. Сандански". Предстоят разпити и на лица, имащи информация по случая, на служители на ДФЗ, работили по одобряването на конкретния проект за финансиране и контрола за изпълнение на задължението от страна на бенефициента в срок от 5 години къщата за гости да функционира като такава. 

Прокуратурата е поискала и проверка от НАП по случая. 

Самият ДФЗ вече започна проверка на проекта на Манолев на стойност близо половин милион лева, още когато излязоха първите публикации по темата. Какъв е резултатът към момента не е известно. 

Манолев попадна в прожекторите миналата година, когато след оставката на транспортния министър Ивайло Московски (заради катастрофата на автобус край Своге - б.р.) бе номиниран за негов наследник от премиера Бойко Борисов. В последствие Манолев сам се отказа от номинацията заради публикация в "Капитал", която той самият нарече "координирана атака" и обяви, че ще търси правата си по съдебен път. Той обаче остана на поста си зам.-министър в икономиката.