СТРАСБУРГ

Глоба от най-малко 2 милиона евро при липса на финансов отчет и 4 на сто от годишния оборот при наличие на такъв.

Това ще бъдат санкциите за търговски компании, продаващи храни с различен стандарт в различните страни на ЕС. Те ще бъдат налагани при установяване на нарушение в няколко страни членки на Съюза.

Решението бе гласувано днес от Европарламента на пленарна сесия в Страсбург съответно с 474 гласа „за“, 163 „против“ и 14 „въздържал се“. То е част от пакета за засилване на защитата на потребителите в ЕС. Главен докладчик по темата бе британският евродепутат консерватор Даниел Далтън.

Първоначалното предложение бе глобата да бъде в размер на 10 милиона евро. То бе направено от Комисията по вътрешен пазар в ЕП през януари.

Остава решението да бъде одобрено от страните членки на ЕС и да влезе в сила до няколко седмици, обясни за Клуб Z българският евродепутат Момчил Неков (БСП, ПЕС). След това всяка страна ще разполага с по две години, за да го приведе в действие. От компетенцията на отелните държави е да решат кой орган ще следи за двойния стандарт при храните.

Освен това предлагането на храни с двоен стандарт вече ще се третира и санкционира като нелоялна търговска практика.

Очаквано не бе прието изготвянето на черен списък накомпаниите нарушители.

Глобите ще влизат в хазната на държавите членки, които ще ги използват за защта на потребителите.

С реакция излезе след гласуването и омбудсманът Мая Манолова, която е прегърнала каузата. 

"Най-накрая истинска победа на гражданите на Европа с двойния стандарт при храните. Това е много сериозна крачка към забраната на двойните стандарти при храните в Европейския съюз, като се има предвид, че до края на 2017 г. и на национално ниво у нас, и на европейско се отричаше да има двоен стандарт, като тези категорични твърдения бяха подплатени с подходящите изследвания", заявява Манолова. - "Днес европейските институции показаха, че работят в интерес на гражданите, въпреки огромните икономически интереси на мултинационалните компании", допълва тя.

От Министерство на земеделието и храните също приветстваха решението. И припомниха, че в периода от май 2017 г. до април 2018 г. са провели три проучвания за наличие на "двоен стандарт". Проучването и в трите си етапа включваше храни, произведени от големи международни компании, чиито седалища и производствени предприятия се намират основно извън територията на България. Изследванията установиха редица разлики в състава на продуктите, които се предлагат под една и съща  марка на пазара в Източна и Западна Европа. 

"В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, под патронажа на премиера Бойко Борисов, се проведе международен форум на високо равнище, посветен именно на двойния стандарт при храните. По време на събитието, комисар Вера Юрова представи вижданията на ЕК за промени в няколко директиви на ЕС, които да могат да подпомогнат общия стремеж за елиминиране на практиките за производството на храни, продавани под една и съща марка, но с различен състав на пазара в Европа", заявяват още от МЗХ.