Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ начело, депутатът Делян Пеевски на второ място, настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова - така изглежда челната четворка на листата на движението за европейските избори на 26 май, научи Клуб Z. 

Списъкът е бил одобрен от Централното оперативно бюро на движението на кратко заседание в четвъртък. Изненада е, че досегашният неизменен водач на ДПС за евроизбори - зам.-председателката на партията Филиз Хюсменова, този път не присъства. Според източниците ни за тези избори на нея й е било предложено задно място, но тя е предпочела да се оттегли елегантно и си е направила отвод. 

От листата отсъства и друг досегашен евродепутат - Неджми Али. 

На петото място е зам.-шефката на Държавен фонд "Земеделие" Атидже Али-Вели, а след нея Севим Мусак, която сега е на експертна длъжност в Европейския парламент. Седми е Станислав Анастасов, който в края на мандата на кабинета "Орешарски" бе за кратко министър на екологията. Това стана, след като Искра Михайлова стана евродепутат и освободи поста, заминавайки за Брюксел. Тогава - през 2014 г. - Михайлова пое мандата в Европарламента на Пеевски, който отново бе в листата, но прецени, че няма да е евродепутат. 

Следват попълнения от младежите в ДПС - на 8-о място е Сюлейман Сюлейман, след него - Антоанета Асенова, която е от Бюрото на Европейската либерална младеж,  10-ата позиция е за Гюлфие Арнаудова от село Абланица, община Хаджидимово.

На 11-о място е бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов. 

Нататък листата изглежда така - 12 - Сузан Мехмедова, 13 - Синан Пехливанов, 14 - Танер Кабилов, 15 - Синай Якуб, 16 - Ертен Анисова, 17 - Цветан Енчев.

Очаква се листата на ДПС да бъде регистрирана в ЦИК в понеделник или вторник. 23 април е и крайният срок за това според хронограмата за европейския вот. Според неофициалната информация към момента Карадайъ няма да замине за Брюксел, а ще отстъпи мястото си. За номинация на Пеевски отново и за този вот неофициално се говори от около месец, като слухът е, че този път той ще поеме мандата в Европейския парламент. Съмнения дали наистина името му ще се появи в списъка имаше заради евентуално неодобрение на подобна крачка от страна на Алианса на демократите и либералите (АЛДЕ) - европейското семейство на ДПС, но явно тези притеснения или не са били факт, или са отпаднали.

На заседанието на Централното оперативно бюро в четвъртък, на което е взето решението как да изглежда кандидат-евродепутатският списък, не е имало никакви въпроси. Нито възражения. Било е съобщено, че листата е съгласувана с почетния председател на движението д-р Ахмед Доган, били са прочетени и щрихи от биографиите на кандидатите. Без на първите двама, научи още Клуб Z.

На вота през 2014 г. ДПС получи 4 места в Европейския парламент. В момента социологическите агенции прогнозират по-скоро 3 места за движението, но предварителните данни за тази партия рядко излизат точни (по-често резултатът е по-висок от предречения - б.р.)