Вицепремиерът Красимир Каракачанов влезе като поредния герой в сагата "Апартаментгейт", след като сайтът "Бивол" обяви, че лидерът на ВМРО е купил луксозен имот с голяма тераса за около 400 евро на кв. м.

Пред Клуб Z вицепремиерът Каракачанов обяви, че това са внушения, всички части на имота му са узаконени от бившия собственик на жилището, а за терасата има нотариално заверено съгласие от съкооператорите му за ползване. Той посочи, че е платил за всички подобрения и има документи за това.

"Някой се опитва да ми говори за морал, когато законът е моралът. Моралът е въплътен в закона. Нещо, което е законно...какво значи морал... при положение, че този човек (собственикът, от когото Красимир Каракачанов е купил жилището, бел. ред.) е направил всичко законно, изрядно с всичките необходими документи. Не е хванал самосиндикално да си остъклява. Да не повтарям, но сигурно както 99% от балконите в цялата страна. Човекът е направил необходимото, за да не бъде уязвим, строителни разрешения, архитектурен проект, съкооператорите, които са дали нотариално съгласие.", каза той пред Клуб Z.

Според имотната му декларация вицепремиерът Каракачанов и съпругата му са купили апартамент в район „Възраждане“ с площ 210 кв. м. и цена 264 хил. лева. Това е приблизително 1250 лв. на кв. м. (640 евро). Данните могат да бъдат прочетени в публичната декларация на лидера на ВМРО за 2018 г. пред КПКОНПИ.

При проверка на "Бивол" в Кадастъра излиза апартамент на две нива. Първото е с площ 149,25 кв. м, а второто - 61,02 кв.м (общо 210 кв. м). Освен това има и тераса с площ 117 кв.м, която обаче не е спомената в публичната декларация на министъра. Ако се прибави и площта на терасата, цената на имота пада до малко над 400 евро на кв. м. А това показва и сериозно разминаване с цените на други имоти в района.

Според Имотния регистър фирмата, от която Красимир Каракачанов е купил апартамента си през 2017 г., е продала апартамент в същата сграда с площ 70 кв. м за 176 хил. лв. или 2500 лева на кв. м (1280 евро), пише "Бивол".

"Когато видите фактурата с подобренията, която е платена, ще прецените дали е евтин. Аз съм заплатил тези подобрения допълнително, извън цената за апартамента. С фактура с ДДС. И разликата - едната част съм я платил с мои пари, декларирани спестявания, другата част се изплаща. Какъв е проблемът? Няма как цената да е 400 евро, както твърдят и са си го измислили, тъй като самата данъчна оценка е 630 или 650 евро. Няма никой да ти регистрира такава сделка под данъчна оценка. Това е изсмукано от пръстите", отговори Красимир Каракачанов.

Ето какво каза вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Клуб Z:

Има ли несъотвествие между имотната ви декларация и данните за вашето жилище в Кадастъра и Имотния регистър, г-н Каракачанов?

Когато вземеш една непотвърдена информация на основата на нея можеш да си твърдиш каквото си искаш. И да създаваш внушения. За мен това нещо вече не е „някой чул недоразбрал“, а те умишлено или не са проверили цялата информация, или съвсем умишлено я спестяват.

Първо, всички подобрения, които са правени в този апартамент са правени от предишния собственик. Всички. Предишният собственик, в момента документите не са пред мен, е направил всички подобрения с разрешение на съседите. Което разрешение е нотариално заверено. Има архитектурен проект, разрешение на общината, утвърдено право за ползване, АКТ 16 и т. н. Всичко, което предишният собственик е правил преди мен, го е извършил абсолютно законно. А аз съм закупил апартамента, както е по нотариален акт, където са описани всички разрешения, получени от предишния собственик. Подобренията, които са направени, са заплатени от мен. Затова казвам, че тези хора или не са видели, не са проверили, или не искат да го проверят. Подобренията са платени с ДДС абсолютно законно. Това мога да кажа, без документите да са пред мен.

Имате ли документи и за терасата от 117 кв. м?    

Абсолютно. Тя е тераса и отстрани има друга тераса, което е нещо като склад, те са остъклени. Първо, те са заверени с нотариално съгласие на съседите, собствениците към този момент отпреди 5-6 години. На базата на това разрешение бившият собственик е започнал процедура пред общината, направил е архитектурен проект как ще изглежда това остъкляване, което е утвърдено. Утвърдено е и изпълнението. Този процес е продължил поне две години като се започне от подписите на съкооператорите до узаконяването от общината. След това две или три години по-късно аз съм го купил, трябва да видя документите. С всичките разрешения на куп. Това е. Но не може да извадиш нещо, да кажеш, че има остъклени тераси без да провериш.

Някой се опитва да ми говори за морал, когато законът е моралът. Моралът е въплътен в закона. Нещо, което е законно...какво значи морал... при положение, че този човек е направил всичко законно, изрядно с всички необходими документи. Не е хванал самосиндикално да си остъклява. Да не повтарям, но сигурно както 99% от балконите в цялата страна. Човекът е направил необходимото, за да не бъде уязвим, строителни разрешения, архитектурен проект, съкооператорите, които са дали нотариално съгласие.

Купен ли е вашият апартамент на ниска цена, спрямо останалите имоти в сградата?

Когато видите фактурата с подобренията, която е платена, ще прецените дали е евтин. Аз съм заплатил тези подобрения допълнително, извън цената за апартамента. С фактура с ДДС. И разликата - едната част съм я платил с мои пари, декларирани спестявания, другата част се изплаща. Какъв е проблемът? Няма как цената да е 400 евро, както твърдят и са си го измислили, тъй като самата данъчна оценка е 630 или 650 евро. Няма никой да ти регистрира такава сделка под данъчна оценка. Това е изсмукано от пръстите.