БСП е твърдо решена да притисне прокуратурата да разследва сигнала й за министъра на културата Боил Банов, придобил популярност като "Ало, Банов съм", като й предостави оригиналния запис на изказването му.

Това се разбра днес от думите на депутатите Елена Йончева и Пенчо Милков. 

Както Клуб Z писа Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала срещу Банов "поради липса на данни за извършено престъпление".

"Що се касае до аудиозаписа, предоставен от Йончева (за който тя твърди, че го намерила на диск в пощенската си кутия, б.р.), за него не може да се установи от експертите дали е автентичен и дали не е бил обект на манипулация. И като такъв не може да служи "като годен източник за установяване на записаните изявления", постановява още прокурорът.

В тази връзка Йончева днес обяви, че е готова да предостави на прокуратурата оригиналния запис и щяла да го направи още днес.

"Специализираната прокуратура, както знаете отказа да образува досъдебно производство по наш сигнал срещу министъра на културата Боил Банов по аферата "Ало, Банов съм". Констатациите, направени от прокуратурата противоречат на доказателствата, които ние сме предоставили в Специализираната прокуратура. Първото доказателство - аудиозаписът. Поради тази причина ние предоставяме на Специализираната прокуратура оригиналния запис, направен от служител на Министерство на културата", заяви Йончева, цитирана от агенция "Фокус".

Тя посочи, че има и скрийншотове на телефона.

"Проверих го записа, той е направен на 21 март 2016 г. и неговата продължителност и съдържание отговарят напълно на електронния запис копие, който предоставихме", допълни Йончева. 

Във връзка със свидетеля по "Ало, Банов съм", Йончева коментира:

"Дали той ще свидетелства е негова решение, факт е, че се страхува да го направи. България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми позволява както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година".

"От документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм", заяви и Милков.

Сигналът

В края на януари червената депутатка, която днес е и водач на левицата за евровота, пусна запис, на който става въпрос за опрощаване спред нея на 700 000 лв. неустойка на фирмата, ремонтираща Ларгото пред Министерския съвет. Според по-късно доуточнение на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова данните биха могли да говорят за безстопанственост.

Изпълнител на ремонта на Ларгото е ДЗЗД "Антична Сердика", а водещата компания в обединението е "Пътища и мостове" ООД. Ремонтът на Ларгото бе по проект на оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013", която се управлява от МРРБ.

На 7 април обаче и втора съдебна инстанция - САС, отхвърли жалбата на Министерството на културата срещу изпълнителя на ремонта заради закъснение на изпълнението. Въпросният иск бе за 754 000 лв. към изпълнителя ДЗЗД "Антична Сердика". Той не само е отхвърлен, но и министерството е осъдено да заплати 48 000 лв. съдебни разноски.

В мотивите си за отказа наблюдаващият прокурор изтъква, че е изискал документи от Министерството на културата, включително относно процедурата по Закона за обществените поръчки, сключените договори за изработка на проекта, за изпъленние, издадените актове, портоколи, писма, становища, фактури... И още документи от МРРБ, Агенцията за обществени поръчки, МВР, снети са обяснения от 47 лица, подателите на сигналите, всички участници в проекта и пр.

Всъщност става въпрос за договор между МРРБ като управителен орган на оперативна програма  "Регионално развитие" (съфинансирана от ЕС) и бенефициента Министерството на културата. Предметът е предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" на стойност 15 801 989,13 лв. После с 3 анекса - които визирала Корнелия Нинова в сигнала си - са изменени срокът на изпълнение, както и стойността на договора. Последната намалява на 15,293 млн. лв.

По силата на споразумение за сътрудничество пък Столичната община се задължила да изготви техническия проект и да предостави свои специалисти.

След спорове около прословутия стъклен купол, покриващ част от археологическите обекти, предмет на реставрация, се налага през 2015 г. строежът да бъде временно спрян. След преговори с авторите на проекта се наложило сключване на отделни договори с всеки един от тях, което също оправдано довело до известно забавяне.

В крайна сметка МК изплаща на строителя сумите от 10 469 394 и 1 855 762  лв. без ДДС. Платени са и общо 338 438 лв. за строителен надзор. 

От управителния орган на оперативната програма са извършени проверки и са отправени препоръки - най-общо за поставяне на табели, заверени копия на документи, изготвяне на справки и др. Отказана е верификация общо на сума 878 316,28 лв.

Така по-късно след подаден сигнал АДФИ установява, че срокът за изпълнение на проекта не е спазен и е направен изводът за дължимост на неустойка. На 20 декември 2016 г. обаче Министерството на културата изпраща покана за доброволно изпълнение на ДДДЗ "Антична Сердика" и изпълнителите на обекта за 753 796,08 лв.

След отказа им да заплатят неустойка на 17 януари 2017 г. е заведена искова молба в Софийския градски съд.