Никой не е искал от Боил Банов съдействие за неплащане на неустойка по проекта за Ларгото в София. Това заявиха от сдружението изпълнител на проекта на софийското Ларго „Пътища и мостове” по Нова тв. А работата по проета започнала късно по вина на възложителя, твърдят още оттам.

В сряда на извънредна пресконференция депутатката от БСП Елена Йончева и още двама народни представители от соцпартията разпространиха запис, за който обявиха, че се чува как Банов настоява да бъде опростена неустойка на фирмата изпълнител на проекта. Същия ден главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка, а 2 ч по-късно разследващи, ръководени от шефа на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек, влязоха в Министерството на културата да търсят документи. Записите дошли от вътрешен човек от министерството на културата. Според министър Банов става дума за Ангел Ангелов 

От фирма „Пътища и мостове”, която е начело на сдружението, обясняват, че работата по проекта е започнала късно по вина на възложителя - Министерството на културата. Заради забавянето дружеството поискало прекратяване на договора.

От министерството обаче настояли работата да продължи, за да не се изгуби европейското финансиране. Така, през април 2016 г., обектът бил приет без забележки. От фирмата нямат обяснение защо през декември от министерството са им поискали неустойка. Въпросното искане е обявено за неоснователно на първа съдебна инстанция.  

„С г-н Банов и с всички лица от Министерство на културата, които са в ролята на възложител на този обект, съм водил множество разговори, които са свързани с изпълнението му. Не съм водил разговор, в който да уговарям начини за спестяване на неустойка”, заяви директорът на ППОС "Пътища и мостове" ЕООД Драгомир Драганов. Той твърди, че  актове по Наредба 3 трябва бъдат подписани от всички лица, свързани с изпълнението на обекта.

„40 дни след започването на работа написах писмо до министерството с оглед на това, че до този момент нямаме определен авторски надзор. Техническият проект, който имаме, предвижда детайлите да бъдат предварително съгласувани с автора. После трябва да бъдат съгласувани и с възложителя и чак след това да започне доставката на материали”, обясни още управителят на "Пътища и мостове" ЕООД инж. Росен Колелиев.

Предстои произнасяне на Апелативния съд по въпроса дали фирмата ще плати неустойка за забавянето.

Боил Банов

Специализираната прокуратура е снела обяснения от Боил Банов и Елена Йончева

Специализираната прокуратура вече е снела обяснения от Боил Банов и Елена Йончева по казуса „Ало, Банов съм”. Официално обаче депутатката от БСП още не е подала сигнал до държавното обвинение за схемите, които цитира.

Продължават да се искат обяснения от хора, свързани със скандала. Вероятно прокуратурата ще излезе с официално изявление в средата на следващата седмица.

 
„Правени са многократно записи – той е подправен, нагласен, рязан, съчетаван с други разговори, за да се получи нещо, с което мога да бъда рекетиран. Категорично твърдя, че е манипулиран и че съм вкаран в капан”, каза отново в петък Боил Банов по бТВ.
 
„С манипулиране на хора, с откровена лъжа – бандитът си е бандит. Проблемът е, че хора на нивото на Йончева, уважавани хора – реализират манипулация. Когато живееш в страх, не можеш да работиш. Аз не живея в страх. Това, че някакъв келеш седи и твърди през някакви хора, които идват при мен и казват „Аз ще те съсипя, аз имам твои записи”, ами – виж ми я! Ако беше дошъл да ме заплаши лично, бях длъжен да подам сигнал до органите”, коментира министърът. 

Той каза още, че единствено е защитавал държавния интерес, не само в този проект, а в цялата си работа във ведомството.

Развитие имаше в петък и по другото разклонение на скандала, свързано с лицето, за което се предполага, че е подало информацията на БСП, държавен служител, който се оказа, че е тормозил и рекетирал две министерства - както стана ясно от думите на министъра на културата Боил Банов и на зам. просветната министърка Деница Сачева. Ангелов в комбина с Иво Костов изсмуквали пари по европроекти. Единият партньор - Ангел Ангелов, е вътре в оперативната програма и набавя информация и записи на разговори, с които да се държат ключови фигури. Вторият - Иво Костов, пък играе с тази информация от страната на бизнеса, главно с консултантски фирми. И си осигурява допълнителен контрол през Съюза за стопанска инициатива.

Просветният министър разпореди проверка за Ангелов

Просветният министър Красимир Вълчев е разпоредил преди 10 дни проверка на Ангел Ангелов, съобщи самият Вълчев. Ангелов е държавният чиновник, за когото се твърди, че е човекът дал записите с Банов, бивш директор на дирекция "Европейски програми" в Министерство на културата. 

В момента Ангел Ангелов работи в дирекция „Подбор на проекти по оперативната програма", а в образователното министерство е постъпил през 2017 г. след спечелен конкурс.

Срещу въпросното лице е имало сигнал в Първо районно в София.  Той е подаден от директора на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев, чийто служител е все още Ангелов. Сигналът е свързан със съмнения, че Ангелов стои зад инцидент с автомобила му от 18 януари, информира БНР. 

По думите на министър Вълчев информацията, свързана с дейността на Ангел Ангелов, е от последните месеци, макар че съмнения е имало още преди година в хода на процедурата за оценяване на проектите по операциите за центровете за върхови постижения и центровете за компетентност.

"Тъй като се натрупа информация, бих казал, повече от два или три източника за изтичане на информацията, второ за свързаност на служителя Ангел Ангелов с консултант на име Иво Костов, бяха предприети мерки от страна на изпълнителния директор, освен, че уведоми мен, той е предприел мерки за отстраняване на служителя вътре в процесите, които касаят оперативната програма и конкретно тези операции, каза министърът.

По думите му това може би е създавало и усещане в служителя, че той ще бъде освободен от януари.

„Знае, че веднъж годишно през януари месец се пишат оценките, при които при поставянето на най-ниска оценка се дава възможност за прекратяване на трудово правоотношение", каза Вълчев.

Той уточни, че работодател на Ангелов е Кирил Геретлиев и той очаква резултатите от назначената от него проверка. 

Икономически интереси за 80 млн. лв. стояли зад заплахите

Икономически интереси за 80 млн. лева стоят зад заплахите, които е получавал Гератлиев от Ангелов, каза самият изпълнителен директор на Агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж.

Според Гератлиев заплахите срещу него са започнали след заседание на комитета за наблюдение, на което бил регистриран теч на информация.

Кирил Гератлиев

„На нашия комитет за наблюдение в края на ноември 2018 г. беше използвана непублична информация, която очевидно беше изтекла от управляващия орган”, посочи той. По думите му става дума за информация, която касае проекти, които следва да бъдат подадени в управляващия орган, да бъдат прецизирани и прегледани.

След случилото се той изолирал Ангелов от управлението на проекти в програмата и го ограничил откъм информация.

„Навярно има и потенциален конфликт на интереси”, допусна Гератлиев. „Конфликтът на интереси касае член на комитета, който присъства на последното заседание на комитета за  наблюдение като представител на Съюза за стопанска инициатива – г-н Иво Костов. Костов използва информация, която беше вътрешна и поверителна. Той представи пред всички членове на комитета информация, която беше известна само на една дирекция в управляващия орган."

„Критиките към мен от г-н Ангелов са за договори, които не са спечелили. Очевидно има нарушени икономически интереси. Очевидно зад тези проекти, които не са се случили, са стояли някакви интереси – дали на него, дали на някой друг извън управляващия орган, аз няма как да знам”, допълни Гератлиев. По думите му тези интереси са за 80 млн. лева.

„Веднага след комитета за наблюдение на 4 декември г-н Ангелов нахлу в моя кабинет притеснен и използва заплахи – към управляващия орган, към програмата, към агенцията, към мен. Думите му бяха, че ще срути всичко”, разказа още той.

Потвърди и че през януари на два пъти гумите на автомобила му са били срязани.

„Очевидно се държи да бъда сплашен”, каза Гератлиев, като допълни, че свързва тези случаи с Ангел Ангелов. „Логически във времето всяко от събитията, всяко едно от корективните действия, които аз предприемам, води до допълнителна ескалация вътре при нас”, отбеляза Гератлиев.

Той допълни, че в момента Ангелов е в болничен и очаква той да се появи на работа, за да поговорят. Гератлиев добави, че не може да разкрие публично каква е заплатата на Ангелов, но каза, че е над средната за страната.

Отбеляза също, че не се страхува от това, че може да е бил записван.

„Работя много прозрачно. Дори и да съм записван, биха излезли нещата, които казах и до момента."

Ангелов се ожали в писмо до медиите

За да бъде историята съвсем заплетена, Ангелов, който все още е в болнични, пусна писмо до медиите, в което не дава никаква яснота по казуса "Ало, Банов", но атакува Кирил Гератлиев.

„За обвиненията на Банов - не искам да коментирам повече невярната информация, която залива общественото пространство", написа той.

От думите му не става ясно дали смята думите на Банов, че го изнудвал в продължение на години, за неверни, нито дали записът е истински или е монтиран.

"Относно Кирил Гератлиев, той просто използва създалата се ситуация, за да се представи за жертва вместо да обясни на заместник-министър Сачева и министъра на образованието Красимир Вълчев защо си позволява да упражнява психологически тормоз и да злоупотребява със служебното си положение.