„Слуга на народа“ е украински комедиен сериал, който в момента може да се гледа в „Нетфликс“. Изпълнителят на главната роля и съсценарист на сериала Володимир Зеленски в неделя бе избран от украинския народ за президент. Филмът започва с нецензурния монолог на млад гимназиален учител по история срещу корупцията и провала на политическата класа на страната си.

„Защо всички честни хора са глупаци, а всички умни крадат?“, избухва наивният, но честен учител по история Васил Холобородко, в чиято роля е актьорът комик Володимир Зеленски.

„Какви хора сме ние, за да продължаваме да гласуваме за тези шибани лъжци, като знаем какви измамници са те? 25 години избираме едни и същи крадци! И този път ще е същото. Защото отново ще изберем един и същи мошеник – всички знаем, че е такъв, но пък другият е още по-лош. И на никого не му пука! Ако ме сложат на тяхно място само за една седмица, аз щях да им дам да се разберат – край с всичките им лимузини, бонуси, летни резиденции и с всички тях! Искам всеки обикновен учител да живее като президент! А президентът да живее като учител, мамка му!“, гневи се учителят в класната стая, без да забележи, че един от учениците му тайно заснема тирадата с телефона си.

Видеото става става мигновен хит. Милиони украинци подкрепят идеята честният учител да се яви на предстоящите президентски избори, и той – както може да се очаква в сатиричен филм – ги печели. Следват два сезона комедия от грешки, докато президентът Холобородко се опитва да се пребори с повсеместната корупция и с желязната хватка на сенчестите олигарси – с помощта на старите си съученици, които назначава за министри.

Подобно на „Западното крило“ на NBC, „Слуга на народа“ може да бъде описан като трогателен опит за либерални мечтания – ако сценарият на комедията неочаквано не се сбъдне в реалността. Разликата е, че истинският актьор-комик Зеленски спечели президентските избори с по-висок процент от измисления учител по история Холобородко.

Партията, която оглавява, наричана „Слуга на народа“, обяви радикална антикорупционна програма, основана повече или по-малко точно на сценария на комедийния телевизионен сериал. Подобно на своя измислен герой, 41-годишният Зеленски изглеждаше напълно непревдоподобен кандидат.

Въпреки че е учил право, той никога не го е практикувал и отива директно в стенд-ъп комедията, ставайки национална знаменитост, след като се включва в украинската версия на „Денсинг Старс“. Преди да основе своята партия миналия май, той нямаше никакъв политически или административен опит. Освен това е с еврейски произход – значителна, макар и до голяма степен премълчавана пречка в някои региони на страната, която не е известна с филосемитизма си.

Изводите на някои западни анализатори за политическите възгледи на новия президент, базирани на сценичния му образ, не са особено оптимистични.

„Зеленски е опитен и успешен бизнесмен, чийто хит „Слуга на народа“ представи на зрителите поразителна картина на корумпираните украински магнати, а също и сценарий за реформи“, писа канадската изследователка Даян Франсис в „Atlantic Council“ още през февруари.

„Най-големият проблем в сериала е отсъствието на Русия и руския президент Владимир Путин – твърди Александър Мотил, политолог от университета Рътгер, Нюарк, в анализ за списание „Форин Полиси“. – В алтернативната тв вселена на „Слуга на народа“ Крим и Донбас не са окупирани. Няма война, няма руски войници, няма убити.“

Според Мотил това любопитно отсъствие предполага, че Зеленски или няма представа как да се справи с една много реална екзистенциална заплаха за Украйна, или, още по-лошо, той не вярва, че има такава:

„В най-добрия случай тогава президентът Зеленски ще бъде склонен към сериозни грешки в отношенията си с Путин“.

Някои критици смятат, че подходът на Мотил е „твърде постмодернистичен“, но той е на мнение, че ролята на Володимир Зеленски като сценарист и изпълнителен продуцент на сериала свидетелства за неговите възгледи.

Но поне сценарият на „Слуга на народа“, сред чиито съавтори е и Зеленски — показва, че той няма илюзии. Холобородко може да е неправдоподобен герой, но проблемите, с които се сблъсква, са напълно реални: от корумпираните генерали и шефове на тайни служби, които са и мафиотски босове, до олигарсите-кукловоди, които контролират медиите и си купуват политици като часовници.

Оттук обаче ще започнат различията между телевизионната комедия с Холобородко и политическата драма на Украйна начело с Зеленски. Новият истински президент едва ли ще успее да се пребори с корупцията, като назначи за шеф на тайните служби страховито строгата, но справедлива директорка на старото си училище, както прави героят.

Все пак, колкото и добре да е направена една телевизионна комедия, колкото и справедливи да са сатиричните ѝ послания, мястото ѝ е в телевизионния ефир, а не в политическата действителност. Гласоподавателите може да са избрали комик за президент, но едва ли очакванията им са да превърне живота им в комедия.

 

 

"Площад Славейков"