Вчера един директор на БНТ си тръгна. Безславно. Не заради несправяне с работата, а защото преди години карал пил и го хванали. Според закона това е предумишлено престъпление и е несъвместимо с длъжността генерален директор на БНТ. С него си тръгва част от екипа му - по собствено желание. 

Константин Каменаров беше лош подсъдим - отлагаше делата, правеше гафа да го прожектират от Брюксел, когато е твърде болен, за да е в съдебната зала... 

Но Каменаров не беше лош директор на БНТ -  напротив - той направи добри неща за националната телевизия, започна да променя закостенелия й, леко мухлясал облик и да я превръща в свястна и гледаема. И, общо взето, обективна, с някои изключения, разбира се (едно от тях седна на директорския стол).

Чуха се всякакви трактовки: че властващите са знаели предварително за ситуацията с делото му и така са възнамерявали да го "държат", че това е бил заобиколният начин Кошлуков да влезе в телевизията през задния вход, защото влизането му през предния би възбудило твърде много духовете. Чу се, че всъщност Кошлуков управлявал телевизията, а Каменаров бил "за пред публиката"... Не зная кое от тези неща е истина и дали изобщо някое е истина. Всъщност, за последното съм сигурна, че не е, защото телевизията стана по-добра, което не може да се каже за водещия Кошлуков.(Поне от това ще се отървем - и.д. директорът спирал да води предаване).

Честно казано, аз не виждам с какво точно прегрешението на Каменаров му пречи да упражнява своите задължения. И съм сигурна, че законодателите не са имали предвид точно този казус, и присъда за такова деяние, когато са вкарали изискването в закона. Далеч съм от мисълта да оспорвам закона или да защитавам Каменаров - макар че той едва ли е единственият, седнал пил зад волана...

Но ми се ще да разделя нещата - защото освен съдебна, трябва да има и човешка справедливост (особено когато съдебната често е в дефицит). Директорът на БНТ Константин Каменаров и екипът му направиха добри неща за телевизията. И можеха да направят още добри неща.

Дано тези, които сядат в стола му, да не се изкушават - по стар български обичай - да прехвърлят вини на предшественика си. И стискам палци на колегите от БНТ - да издържат поредния експеримент.