Испанските социалисти ще могат да управляват без подкрепата на каталунските сепаратисти.

Това стана ясно след огласяването на резултатите от предсрочните парламентарни избори. Тези избори са смятани за знакови за Европа и много вероятно ще се отразят на вота за Европарламента след месец.

Очаквано нито една партия не постигна абсолютно мнозинство.

Също според очакванията опозиционната Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес е вече първа политическа сила. Тя печели 123 места в 350-членния парламент.

Разгром за консерваторите

Втора само с 66 депутати е управлявалата досега Народна партия. Тя постига най-лошия резултат в историята си.

Трети с 57 депутати са либералите от „Сиудаданос“ („Граждани“). А преди по-малко от година проучванията ги сочеха като бъдещи управляващи.

Следва радикалната левица „Унидас подемос“ („Обединени можем“) с 42 места. Това е коалиция от три партии - „Подемос“ („Можем“), Обединената левица и „зелените“ от „Екуо“.

Пета сила е крайно дясната „Вокс“. Тя влиза за първи път в парламента след края на франкисткия режим през 1975 г. При това вкарва в него цели 24-ма депутати.

След крайната десница са две сепаратистки партии от Каталуня. Това са Републиканската левица на Каталуня (РЛК) с 15 места и „Заедно за Каталуня“, чийто лидер Жорди Санчес се намира в затвора, подсъдим за сепаратистка дейност. Тя ще има 7 депутати.

Обикновено мнозинство стига

Преди изборите социалистите твърдяха, че са готови да направят коалиция с „Унидас подемос“. Те бяха готови и за подкрепа от някоя от каталунските сепаратистки партии. Премиерът Педро Санчес е против отцепване на Каталуня, но обещава да даде повече автономия на най-богатата испанска област.

Социалистите са далеч от необходимото абсолютно мнозинство от 176 гласа. Не им стига дори коалиция със "Сиудаданос". ИСРП обаче има шанс да състави кабинет след втори кръг гласуване. Тогава на Педро Санчес ще му трябва обикновено мнозинство - повече на брой гласове "за", отколкото "против". И в такъв случай може да състави кабинет без подкрепата на сепаратистите. За това му е достатъчно да си осигури гласове "въздържали се".

Елиминирането на каталунските сепаратисти е може ми най-важният резултат от изборите. Винаги трябва едно наум, че те са твърде опасен и рисков партньор, коментираха за Клуб Z наблюдатели в Мадрид. Точно тези партии предизвикаха предсрочните избори, след като не подкрепиха предложения от Педро Санчес държавен бюджет. Макар да го подкрепихаза за премиерския пост миналата годна.

Управлявалата досега Народна партия се бе споразумяла със „Сиудаданос“ и „Вокс“. Но дори взети заедно, депутатите от трите сили не могат да образуват абсолютно мнозинство.

Педро Санчес стана премиер през юни 2018 г., без да е печелил избори. Той зае поста след вот на недоверие срещу правителството на консерватора Мариано Рахой след присъди за корупция срещу 20 бизнесмени и бивши функционери на партията му.

Тест преди европейските избори

Всичко това се случва само месец преди европейските избори, на които според прогнозите се очакват успехи на крайната десница и популистите. Те ще вземат от гласовете, давани осега за традиционните политически сили, които са част от Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС). По тази причина вотът в Испания бе считан за нещо като тест.

Единственото, изглеждащо засега 99 на сто сигурно на Пиренейския полуостров, е, че испанската десница няма да бъде част от бъдещата управляваща коалиция. Явно същото е на път да се случи и с каталунските сепаратисти.