Петър Хубчев и Димитър Димитров-Херо са сред кандидатите за нов старши треньор на "Левски", намекна изпълнителният директор на клуба Павел Колев пред журналисти на "Герена".

По-рано днес Георги Дерменджиев беше уволнен заради "липса на резултати и игрови облик". Временно наставник ще бъде Георги Тодоров, който направи първа тренировка с отбора, асистиран от Красимир Петров и останалите от щаба на Дерменджиев. Тодоров работи в школата на "Герена" и притежава необходимия лиценз.

Колев повтори думите си отпреди няколко седмици, че на Георги Дерменджиев се е гледало като "дългосрочно решение", но сега изтъкна, че назначението му се оказало грешка. Той отрече Васил Божков да е взел решението за раздялата с бившият наставник на "Лудогорец".

„Причината за смяната е липсата на игрови облик и слабото представяне в мача с "Берое", рече Колев. - За съжаление от всички домакинства от началото на годината, не успяхме да спечелим нито едно, това е показателно и е проблем. Мачът с "Берое" е основната причина. Напасването с Дерменджиев не се получи - такова е усещането на тези, които са близо до отбора. В такива ситуации обикновено, за жалост, жертва е треньорът.

Не мисля, че има конкретна личност, чието търпение е свършило. Важно е търпението на феновете да не свърши, не може да се отрече, че Дерменджиев даде всичко и работи професионално. Не мога да кажа лошо за него. Това, което бе сериозен проблем за него, бе бавното адаптиране и вкарване в титулярния състав на младите, а това бе основна цел.“

За Георги Тодоров той заяви следното:

„Георги Тодоров е израснал тук на стадиона. Прекарал е живота си в "Левски". Наясно е какво представлява клубът. Работи в школата. Краси Петров ще помага. Това бе най-безболезнената промяна с цел да разтърсим отбора и да покаже максимума от възможностите си. Мисля, че отборът може много повече. Целта е да постигнем максимума от точки в оставащите мачове. Налагането на млади е цел е пред Тодоров."

Кой ще бъде новият постоянен треньор на "Левски" и кога ще бъде взето решение за това? Любопитно е, че малко преди Великден стана ясно, че Хубчев е подал молба за напускане на националния отбор от 1 май. Досега Колев и "Левски" отричаха слуховете от март, че именно той ще се завърне на "Герена" през лятото.

„Има избистрени кандидатури. Като има яснота и изберем един, ще кажем. Хубчев е треньор на националния отбор. В тези отношение ние като клуб не желаем да сме страна. Ако напусне, би могъл да е опция. Сега не е обсъждан. С Херо съм говорил няколко пъти през тези три месеца по различни теми. Той винаги е вариант. Той е сред най-добрите у нас. И с Мъри (Станимир Стоилов, бел. ред.) съм говорил, но там нещата не са на дневен ред. Той гледа към чужбина и има атрактивни предложения. Не е невъзможно да има чужденец за треньор, но е трудно заради адаптацията. В "Левски" не се работи лесно и трябва да е наставник готов да приеме такова предизвикателство“, заяви Павел Колев.

Директорът призна за "грешка" с Дерменджиев.

„Текучеството на треньорския пост се дължи на грешка. Може сега да отчетем, че назначаването на този треньор (Георги Дерменджиев, бел. ред.) беше грешка. Когато има такава, по-добре да я признаеш навреме, за да не се затъва. С Дерменджиев се разделихме коректно. Само уважение за него. Целта е да вдигнем отбора. Познавам Тодоров добре. Той държи на дисциплината и намира лесно език с играчите. Познава голяма част от тях. Предполагам неговото присъствие ще ги посъбуди. Имаше някакво психологическо  затормозяване. Много спекулации има в "Левски" и допускам, че това затормозява футболистите. Въпреки че те са професионалисти и не бива да допускат такива неща“, обясни той.

„Ако някой се притеснява, че може да не се задържи, по-добре да не идва. Поне според мен треньорът трябва да се съобразява с философията на клуба, а не обратното. Има опции за треньор. Гаранции, че няма да сбъркаме не се наемам да дам. Малко безотговорно е да се дават такива. Ще си понесем вината. Срокът за нов треньор е вчера, тогава трябваше да е ясно. За мен най-правилно бе да се залага дългосрочно на един треньор. Когато обаче сработване между него и отбора няма, е по-добре да се вземат мерки. Мисля, че и Дерменджиев бе съгласен с мен“, каза още Колев, 

Той завърши със следното по повод думите на Дерменджиев, че решението идва от собственика на клуба:

„Господин Божков (Васил Божков, бел. ред.) не се занимава с треньорски смени. Тази смяна бе провокирана от липсата на облик на отбора. Обсъдихме я с управителния, с надзорния съвет и скаутското звено. Това, което мога да кажа, е, че аз смятам, че когато един треньор работи 2-3 месеца с един отбор, резултатите трябва да започнат да се виждат на терена. Когато не е работил достатъчно дълго, както бе в случая на Дерменджиев, може да не се виждат постоянно, но поне за 10-15 минути. При Дерменджиев за жалост не се получи.“