НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) и техните партньори по целия свят се подготвят за сблъсък със Земята на астероида PDC 2019, който – според легендата за началото на ученията – „бързо се приближава към нашата планета“, отбелязва Би Би Си.

Събитията наподобяват силно сюжета на филма „Арамагедон“ с Брус Уилис, Бен Афлек и Лив Тайлър, които (без Лив Тайлър) трябваше да предотвратят фатален за малката ни планета сблъсък с астероид с размерите на Тексас.

Общото между филма и действителността е, че такава катастрофа не е изключена, а ние изобщо не сме подготвени за нея, точно както във филма на Майкъл Бей. Но скоро ще бъдем – от понеделник, 29 април, в НАСА астрономи, сътрудници на спасителни служби, медийни специалисти и представители на други професии участват в първото общопланетарно учение, което трябва да ни подготви за неканени космически гости.

Размерът на опасния астероид в учението е около 300 метра. Според предварителните изчисления, за най-вероятната дата на потенциален сблъсък е определен 29 април 2027 г., т.е. след осем години.

Астероидът е „открит“ само преди месец, в края на март, а траекторията му непрекъснато се уточнява. Ако първоначално учените са изчислявали шансовете за сблъсък на PDC 2019 с Земята на 1/500000, сега вероятността за катастрофален сценарий вече е 1/100.

Разбира се, в действителността не съществува никакъв астероид PDC 2019 – това е само легенда за започналите в понеделнк в САЩ учения, част от Световната конференция за защита на планетата.

Но въпреки че астероидът PDC 2019 е изцяло измислица, разработваният сценарий е съвсем реален. Днес списъкът на потенциално опасните небесни тела включва 74 космически обекта, които заплашват Земята с възможен сблъсък. Списъкът непрекъснато се актуализира.

„Тази конференция е абсолютно уникална, такава все още не се е случвала – заяви администраторът от НАСА, ученият Джим Брайдънстейн, при откриването на учението. – Астрономи, сътрудници на спасителни служби, медийни специалисти и представители на други професии се събират с единствената цел да спасят нашата планета от космическа катастрофа. За щастие няма такава спешна необходимост.“

Катастрофални сблъсъци с космически тела са се случвали в историята на Земята. Един от тях, преди 66 милиона години, е причинил масовото изчезване на форми на живот, обитавали нашата планета в ерата на мезозоя, включително динозаврите.

Пришълец

Строго погледнато, конференцията, открита в понеделник във Вашингтон, не е първата по рода си: НАСА работи по сценарии за такъв сблъсък от 2016 г. насам. Въпреки това, тези учения са, разбира се, най-амбициозните – и първите общопланетарни.

Работата е там, че понякога научаваме за приближаващи се към Земята небесни тела броени часове, преди да преминат покрай нашата планета. И въпреки че шансът за катастрофален сблъсък е доста малък, такъв все пак съществува, а ние сме напълно неподготвени за него.

„Първата стъпка в защитата на нашата планета е да дадем най-точна представа за това какво може да я застраши – казва Рюдигер Йен, който ръководи програмата за защита на планетата в ЕКА. – Само ако имаме достатъчно време да се подготвим, ще можем да вземем необходимите мерки, за да избегнем сблъсък с астероид или да сведем до минимум последствията от удара.“

Ученията ще продължат една седмица. През това време участниците ще обсъдят възможните варианти за промяна на траекторията на астероида (за тях по-долу), начините за координиране на работата, източниците на финансиране, както и най-добрите начини да се съобщи на човечеството новината за възможен скорошен Армагедон.

„Тази тема е в основата на сценария на няколко холивудски блокбъстъра и тв филми. Но колко големи са шансовете за сблъсък с астероиди и какво можем да се направи? За съжаление, Брус Уилис не е в Туитър, за да ни отговори“, написаха от EКA в Туитър.

Какво наистина може да се направи?

Към днешна дата, предварително се разглеждат четири възможни сценария за защита на Земята от предстоящи (или много вероятни) сблъсъци.

Първият е да се промени траекторията на астероида с директен удар по него с космически апарат.

НАСА планира да разработи тази версия в края на 2022 г.: устройството DART трябва да удари с пълна сила 160-метровия спътник, който обикаля около астероида Дидим. Устройството ще бъде разбито – но това ще позволи на учените да разберат доколко е възможно да бъде променена орбитата на подобно небесно тяло.

Втората възможност е да се взриви астероид при приближаване към Земята. Тази опция досега е била разработвана само в киното – във фантастичния блокбъстър „Армагедон“ (под ръководството на героя на Брус Уилис) – но теоретично е напълно възможна.

Третият вариант е астероидът да бъде „изтеглен” по-далеч от Земята чрез привличането му от масивен космически апарат.

Това е възможно само ако заплахата бъде открита достатъчно рано: изкуственият спътник ще трябва да лети в близост до астероида в продължение на няколко години или дори десетилетия, като играе ролята на „гравитационен трактор“.

И четвъртият вариант, който изглежда най-прост: да бъде покрита част от повърхността на астероида с бяла боя. Белият цвят по-добре отразява лъчите на светлината – и е възможно това да се окаже достатъчно, за да се промени леко траекторията на небесното тяло и да се избегне заплахата.

Можете да следите хода на ученията, които ще продължат до следващия понеделник, в реално време (на англйски език) в Туитър акаунта на Европейската космическа агенция (European Space Agency – ESA).

Площад Славейков