Чешкият конституционен съд се произнесе, че отказ на собственик на хотел в североизточния град Острава да настани руски граждани през 2014 г. не е бил проява на дискриминация, съобщи снощи на сайта си пражкият в. "Право", цитиран от БТА.

Конституционните съдии са отменили решение на върховния съд, според което действията на собственика на хотел "Бриони" са били обявени за незаконни. Хотелиерът е бил и глобен с 2000 евро "за дискриминация на потребители по национален признак" от чешката трудова инспекция. Санкцията е била намалена до 200 евро. В крайна сметка обаче всички наказания са отпаднали след решението на Констиституционния съд.

Собственикът на "Бриони" Томаш Кръчмарж, който е с украински корени, преди пет години отказа да приеме в хотела си 49 руски спортисти. На входа на сградата и на сайта на хотела е имало и съобщение: 

"От 24 март 2014 г. не настаняваме граждани на Руската федерация. Причината е анексията на Крим".

Имало е и предвидени изключения - за руснаци, които писмено заявят, че не са съгласни с незаконната анексия на полуострова от Русия.

Конституционният съд на Чехия реши, че собственикът на хотела коректно е изразил политическите си убеждения. Като е публикувал в интернет съобщение, че няма да настанява руснаци, той не е нарушил правата им, защото предварително ги е предупредил за условията по пребиваването и те са можели да изберат друг хотел в Острава. Съдът напомня и за официалната чешка позиция за непризнаване на анексията на Крим.