Либералите (АЛДЕ) ще бъдат ключовите балансьори в следващия Европейски парламент, което би могло да им отреди ключова роля при подялбата на властта по върховете на ЕС след евроизборите на 23-26 май, показва публикувано днес изследване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Камарата се очертава да бъде разделена на три почти равни блока - десен (32 на сто от местата) , ляв (34 на сто от местата) и антиевропейски (35 на сто от местата).

Различията между националните партии в анти-ЕС блока обаче са такива, че не им позволяват единодействие, освен по ограничен кръг въпроси.

Делението се запазва, независимо дали Обединеното кралство би провело или не би провело европейски избори.

Ако ги проведе, от това би спечелил левият блок, защото британските лейбъристи в момента водят в електоралните нагласи във Великобритания.

Голямата коалиция между център-дясното (ЕНП) и социалистите и демократите (С&Д) за първи път ще загуби своето мнозинство, за сметка на 43 процента от местата, които се очаква да вземат заедно  Либералите и Зелените.

Антиевропейските партии могат да формират втората най-голяма коалиция в Европейския парламент, със или без участието на Обединеното кралство.

Проевропейските партии трябва да помислят отвъд традиционните политически семейства и начина, по който те се борят за места в ЕС, смятат авторите на проучването.

От решаващо значение според тях е мейнстрийм партиите да помислят как да позиционират себе си като символи на промяната, в среда, в която антиевропейските партии ги определят като защитници на статуквото в Европа.