Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар защити в комисията по юридически въпроси на Сената решението си да обяви, че президентът Доналд Тръмп не е възпрепятствал правосъдието в разследването за руска намеса в американските президентски избори. Той разкритикува специалния прокурор Робърт Мълър, че не е стигнал до свой извод по този въпрос, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Бар заяви, че при това положение се е почувствал задължен да вземе отношение със своята преценка, че Тръмп не е извършил никакво престъпление, предаде Асошиейтед прес.
Главният прокурор на САЩ се оплака, че в доклада на Мълър не е било изпълнено изискването ясно да се обозначат поверителните пасажи, което е създало седмици работа на правосъдното министерство в редактирането на частите от доклада, които не са били предназначени за публично достояние.

Според правосъдния министър на САЩ специалният прокурор не е трябвало да разследва действия, по които не е възнамерявал да даде становище дали следва да се предявят обвинения.

Преди ден в. Вашингтон пост" разкри, че Мълър се е оплакал от начина, по който Бар е представил изводите от доклада му. Твърдението е, че резюмето от 4 страници, представено от главния прокурор, "не улавя в пълна степен контекста, естеството и съдържанието" на изводите от разследването. Според публикацията писмото на Мълър е писано в края на месец март, след като на 24 март Бар разпространи резюме, в което се казваше, че Мълър не е открил доказателства за сговор между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия.

"Налице е обществено объркване относно критичните аспекти на резултатите от нашето разследване. Това заплашва да подкопае главната цел, заради която министерството назначи специалния прокурор: да гарантира пълно обществено доверие в резултата от разследванията", цитира вестникът писмото на Мълър.  

Пред Сената днес, където бе повикан по настояване на Демократическата партия, Бар отбеляза, че Мълър е водил разследването си без никакви пречки -от когото и да било в рамките на Министерството на правосъдието.