Изследователи са открили следи от кокаин и кетамин в проби на скариди от селски район в Източна Англия, предаде "Гардиън".

Учени от "Кингс Колидж" в Лондон и от Университета в Съфолк направиха сензационното откритие, след като взеха проби от 15 отделни места в района Съфолк.

"Дали наличието на кокаин сред животните е проблем само за Съфолк, или е широкоразпространен във Великобритания и в чужбина, предстои да бъде изследвано", заяви Ник Бъри, който е учен от Университета в Съфолк

Докладът, който бе публикуван в списанието Environment International, разкрива различните нива на "микрозамърсители" сред популацията на речни скариди.

"Кокаин бе открит във всички тествани проби, като други забранени наркотици, сред които кетамин, пестициди и фармацевтични продукти, бяха също на лице", посочва се в доклада.

Водещият изследовател от "Кингс Колидж" Томас Милър сподели, че "концентрациите са ниски", но че "може да представляват риск към дивата природа".

Замърсяването на водата с наркотични отпадъци става все по-сериозен проблем, тъй като остатъчните следи от инсектицидите, например, вредят на животните.

"Може да открием подобни наркотици в градски райони като Лондон, но не и в реките на малки провинциални области", добави Леон Бари от "Кингс Колидж", който определи находките за "изненадващи".