Американският държавен секретар Майк Помпео ще обсъди ситуацията във Венецуела в началото на следващата седмица с руския си колега Сергей Лавров в кулоарите на среща във Финландия, съобщи Франс прес.

Сергей Лавров.

Двамата мъже трябва ще участват в понеделник и вторник в министерска среща на Арктическия съвет във Финландия. 

"Очаквам, че държавният секретар и той, разбира се, ще имат възможност да разговарят" и "че Венецуела ще бъде част от тази дискусия", заяви пред репортери американски представител.

Те ще обсъдят "нашите опасения, свързани с поведението на Русия в Украйна и Венецуела", добави той.

Испанското правителство заяви вчера, че "в никакъв случай" няма да предаде на венецуелските власти опозиционера Леополдо Лопес, който се укри в резиденцията на испанския посланик в Каракас и за когото има издадена заповед за арест, предаде Франс прес.
Мадрид "не обмисля в никакъв случай да предаде Леополдо Лопес на венецуелските власти, нито да го изгони от резиденцията на посланика", заяви в комюнике министерството на външните работи.
Венецуелски съд издаде заповед за арест на опозиционния политик, защото е нарушил съдебна заповед от 2017 г. да остане под домашен арест.
Лопес излезе от дома си в Каракас и се появи в сряда заедно с опозиционния водач Хуан Гуайдо на протест срещу президента Николас Мадуро, съобщава БТА.