Легенда, икона, гуру: Уорън Бъфет има репутацията на несравним инвеститор и доказателство за това е неговото богатство, третото най-голямо в света. Самият той живее съвсем обикновен живот, информира Франс прес.

Винаги облечен в класически костюм, рязко различаващ се от цветните му вратовръзки, 88-годишният Бъфет е съумял да си изгради образа на достъпна личност благодарение на умело ръководена комуникация.

Възхищението към него се превръща в култ: десетки хиляди хора, инвестирали в неговата империя Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway), отиват всяка година на традиционно поклонничество в родния му град Омаха, за да поглъщат казаното от него на общото събрание на компанията. 

"Той е реалист", изтъква Дейвид Кас, професор по финанси в университета в Мериленд и автор на блог, посветен на Бъфет.

"В него има нещо, което наподобява на народен герой", посочва с усмивка Грегори Волокин, портфолио мениджър в Мишеърт файненшъл сървисис (Meeschaert Financial Services).

"Оракулът от Омаха" без колебание изтъква привързаността си към вредните храни. Яде пилешки хапки от Макдоналдс (McDonald's) най-малко три пъти седмично, хрупа чипсове, взима си сладолед за десерт и поглъща по пет кена кока-кола на ден.

Продължава да живее в същата къща в Омаха, купена през 1958 година. Бъфет е баща на три деца, има втора жена. Не е известно да проявява някакви крайности.

"Не се нуждая от шикозно облекло. Не ми е необходима изискана кухня", сподели пред Си Би Ес през 2013 година милиардерът със симпатии към демократите, който често се оплаква, че самият той не плаща достатъчно данъци.

За мнозина Уорън Бъфет символизира успеха, с който човек може да се гордее в момент, когато социалните неравенства се задълбочават и пораждат отхвърляне на най-богатите.

Той се зае да дарява по-голямата част от богатството си за благотворителност - по-специално на фондацията на своя приятел Бил Гейтс, с когото обича да играе бридж - ангажимент, последван впоследствие от много други американски милиардери.

Уорън Бъфет е роден на 30 август 1930 година в Омаха в семейство от средната класа и е най-малкият от трима братя. Бързо проявява интерес към бизнеса, след като прочита книгата "Хиляда начина да спечелите 1000 долара" ("One Thousand Ways to make $1000").

Възнамерява да се откаже от ученето, но баща му, който е парламентарист, категорично му забранява. Така на 17 години той влиза в търговското училище в Уортън, щата Пенсилвания. По-късно, след като е скъсан на изпитите за Харвард, постъпва в Колумбийския университет в Ню Йорк, където завършва с мастерска диплома по икономика през 1951 година.

Започва кариера на Уолстрийт, но основава още през 1956 година собствено инвестиционно дружество, Бъфет партнършип (Buffett Partnership), което през 1965 година ще слее с текстилната компания Бъркшър хатауей.

За петдесет години превръща компанията в конгломерат, оценяван на над 530 милиарда долара и става известен с финансовите си вложения в сигурни авоари. Дейностите му са най-различни - от картини до железници, потребителски продукти, енергетика, облекло, банки, въздушен транспорт, а също и бързо хранене.

Има дялове в най-големите американски компании като Епъл (Apple), Джей Пи Марган Чейс (JPMorgan Chase), Кока-Кола (Coca-Cola), Американ експрес (American Express). Най-голямата му гордост е застрахователното дружество Гайко (Geico), известно с талисмана си - гущер, който говори с британски акцент.

Бъфет не обръща никакво внимание на Гугъл (Google), Амазон (Amazon), Фейсбук (Facebook) или Юбър (Uber), но пък без колебание помага на големи американски компании като Голдман Сакс (Goldman Sachs) по време на кризата през 2008 година.

Тази негова черта на храбър рицар замалко да срине репутацията му: през 1987 година той инвестира много в банката Саломон брадърс (Salomon Brothers), а четири години по-късно тя се озовава в центъра на финансов скандал.

Какви са методите му на управление? Да делегира колкото може повече власт, но запазвайки контрол върху капиталите.

Зад този добродушен образ се крие безмилостен бизнесмен. Пример за това е компанията за кетчъп Хайнц (Heinz), в която той е акционер от 2015 година. Ръководството на Хайнц неотдавна направи масови съкращения на служители, за да запази печалбите си.

БТА