Кипър издаде международни заповеди за арест на екипажа на турски сондажен кораб, който прави проучвания за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър, предаде ДПА, цитирана от БТА. Това е нова ескалация на напрежение във водите около островната държава.

Кипърският държавен секретар Василис Палмас заяви за радио "Актив", че заповедите са били издадени, тъй като екипажът провежда проучвания без разрешение от правителството в Никозия. Палмас предупреди, че "тези, които участват в незаконни дейности, може да бъдат арестувани". Министерството на външните работи на Кипър обяви, че ще повдигне въпроса на срещата на върха на Европейския съюз на 9 май.

В шелфа и в изключителната икономическа зона на Кипър са открити големи залежи на природен газ. През 2011 г. американската компания "Нобъл енерджи" откри залежи от около 140 милиарда кубически метра. 

Анкара, която оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър, изпрати в района кораба "Фатих", който от събота сутринта се намира в изключителната зона. Турция заявява, че сондажите ще продължат четири месеца до 3 септември.

Решението за изпращането на турския сондажен кораб беше критикувано от ЕС, САЩ, както и от Гърция. 

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви в събота, че е силно обезпокоена от намеренията на Турция да извършва сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Тя призова Анкара да се въздържа от незаконни действия.

Държавният департамент съобщи снощи, че САЩ смятат за провокационно решението на Турция да започне морски сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и настояват тези операции да бъдат спрени.

Турция обаче твърди, че действията й са легитимни от гледна точка на международното право, припомня още БТА.