Боб Дорф – име легенда сред стартъп общността в света, ще изнесе лекция на живо пред българските предприемачи, инвеститори и гости по време на StartUP Conference NEXT, която ще се проведе на 10 и 11 октомври 2014 г. в Sofia Event Center.

За осма поредна година стартъп общността в областта на високите технологии в България ще свери часовника си на най-голямата конференция за предприемачи у нас. Ще пристигнат успешни предприемачи, лектори и инвеститори от цял свят.

“Целта е да помогнем на младите стартирали компании с технологична насоченост да достигат до световните пазари и да продават по-добре”, каза пред “Клуб Z” Стани Милев от организационния екип на конференцията.

Основни акценти в програмата тази година са техниките за маркетиране на стартъпи и продажбите на световния пазар. Темата на конференцията е Growth Hacking или "хакване на растежа” - термин, който се налага през последната година в стартъп средите. Означава прилагане на успешни маркетингови техники за растеж - как с хакове и без голям бюджет може да се постигнат огромни посещения на сайта или феноменални продажби.

"В IT средите да хакнеш нещо означава да проникнеш в същността му, да разбереш как работи и да направиш така, че да работи по-бързо и по-добре”, обясни организаторът.

Тази година участниците на StartUP Conference NEXT ще научат как се хаква растежът.

“За два дни не може да се промени изцяло мисленето на младите хора в посока предприемачество, но може да ги вдъхновиш за нещо, да ги мотивираш - смята Стани. - Понякога хората имат нужда от един финален push (“тласък”). Мислил си много време и си казваш, хайде, утре или другата седмица ще стартираш проекта. Трябва някой да ти каже: “Ей сега го направи, това е моментът!” За нас е голяма чест, че лично легендата Боб Дорф ще вдъхнови младите предприемачи. За всяка стартъп общност по света гостуването на Боб е събитие. Той е един от най-влиятелните специалисти, идвали някога на стартъп форум у нас”.

На конференцията Боб Дорф ще изнесе лекция за създаването на успешен бизнес с потенциал за глобално развитие чрез използването на собствения му модел за изследване на потребителите и развитие на продуктите.

Боб Дорф е основател на lean startup методологията за разработване на продукти и услуги, според която всяка идея в предприемаческия бизнес се валидира със серия от хипотези. Наричат го „серийния предприемач“, защото през целия си живот стартира само успешни бизнеси. Първата си компания основава на 22 години и оттогава има десетки успешно разработени бизнеси.

Днес той обикаля света, като помага на стартъпи, огромни корпорации и дори на цели правителства да прилагат неговите ефективни бизнес методи.

За осма поредна година StartUP Conference NEXT събира и вдъхновява младите предприемачи у нас.

Заедно със Стив Бланк, друга легенда в областта на предприемачеството, Боб Дорф издава „Наръчник на собственика на стартъп“ – основополагаща книга за всеки млад предприемач и световно признат бестселър. Наричат я още “библията на младия предприемач”.

“В Силициевата долина Боб и Стив са символи и се смятат за предвестници на цялото стартъп движение”, каза Стани.

По време на престоя си в България Боб Дорф ще открие StartUP Conference с лекция и ще участва в срещи и сесии с менторство на български стартъпи.

Участието на световноизвестния предприемач на конференцията в София е по покана на Junior Achievement – организация, която разпространява стартъп културата у нас, като организира образователни програми в училища и университети в цялата страна. Гостуването е със съдействието и на Центъра за развитие на човешки ресурси.

Освен Боб Дорф, другото очаквано събитие на конференцията е участието на четирима млади специалисти от компанията Founder Centric. Салим Вирани, Девин Хънт, Роб Фицпатрик и Джордан Шлипф пристигат от Лондон. От известно време Салим живее в София и помага на стартъп движението.

Четиримата млади и много амбициозни специалисти помагат на разрастващите се екосистеми в Европа да ситуират по подходящ начин стартъпите си и да получат видимост и възможности за развитие и последващо финансиране. Провеждат курс за млади предприемачи в университета “Оксфорд”, в който съчетават лекции на учени с упражнения на практици.

StartUP Conference NEXT се организира от фондация StartUP, която от създаването си през 2007 г. работи за популяризиране и развитие на стартъп средата в България. Клуб Z е медиен партньор на събитието.