Начинът, по който "Ливърпул" елиминира "Барселона" в Шампионската лига - 4:0 след 0:3 в първия мач, е тема №1 в спортните медии и социалните мрежи днес. Това ще продължи поне до неделя, когато е развръзката във Висшата лига на Англия.

Ако там не се стигне до нова драма, ще остане начело в разговорите и анализите за футбол поне до финала на турнира на 1 юни в Мадрид.

Би Би Си прави кратък преглед на най-великите обрати в историята на Шампионската лига - с една добавка накрая от Клуб Z. Двубоите не са подредени по-важност, но на сайта на британската обществена медия има анкета към материала и всеки може да гласува кой е най-най-. Текстовете за самите мачове също са на Клуб Z.

Сезон 2018-2019, "Ливърпул" - "Барселона" 4:0, 0:3 в първия мач

Това е от снощи. Ако още не сте разбрали какво се случи, което е малко вероятно, вижте в линковете по-долу.

Сезон 2017-2018, "Рома" - "Барселона" 3:0, 1:4 в първия мач

И отново "Барселона". Не са ли каталунците новите евроидиоти? Стига шеги - на феновете на Барса сега не им е до това.

"Блаугранас" разбиха "Рома" в първата среща с голове на Жерар Пике и Луис Суарес и автоголове на Даниеле де Роси и Костас Манолас. На реванша обаче римските "вълци" ги изядоха.

Един Джеко откри в 6-ата минута, Де Роси донесе "жега" за каталунците от дузпа, преди Манолас да осигури триумфална нощ в Рим. Нали забелязахте, че авторите на автоголове от "Камп Ноу" се превърнаха в голмайстори в другата врата? Впоследствие "Рома" отпадна също така зрелищно от "Ливърпул".

Сезон 2004-2005, финал на Шампионската лига "Милан" - "Ливърпул" в Истанбул - 3:3 и 2:3 при дузпите

Казват, че това е най-великият финал. Има само един друг, съспенсът в който съперничи на този (виж най-долу). 

"Милан" поведе с 3:0 с голове на Паоло Малдини и Ернан Креспо (2) през първите 45 минути. Онези, които са били на този мач или поне са чели за него, знаят, че на почивката по-гласовитите фенове на стадиона край Босфора бяха тези на "Ливърпул". Ясно с коя песен...

През втората част "Ливърпул" се преобрази и върна и трите гола - чрез Стивън Джерард, Владимир Шмицер и Шаби Алонсо. Продължения и дузпи, в които "червените" спечелиха и вдигнаха трофея. Просто ген...

Сезон 2011-2012, "Челси" - "Наполи" 4:1 след продължения, 1:3 в първия мач

Това беше сезонът, в който лондонските "сини" спечелиха "купата с големите уши" за първи път в своята история. Това нямаше да се случи, ако не беше този обрат. Обрат на обрата. В първия мач в Неапол "Челси" поведе с попадение на Хуан Мата от воле, но Езекил Лавеци (2 пъти) и Единсон Кавани осигуриха добър аванс на италианския тим.

На реванша обаче "Челси" смаза своя противник и продължи напред. Головете на Дидие Дрогба, Джон Тери и Франк Лампард вкараха мача в продължения. Героят на вечерта се казва Бранислав Иванович - в 105-ата минута. Роберто ди Матео точно бе заменил Андре Вилаш Боаш като треньор на "Челси".

Сезон 2003-2004, "Депортиво" (Ла Коруня) - "Милан" 4:0, 1:4 в първия мач

Това беше малко преди ливърпулския кошмар за "Милан". И бяха времената, в които в този турнир Испания имаше не само "Реал", Барса или "Атлетико". "Росонерите" изобилстваха от звезди и взеха първия мач с лекота, но в Галисия ги чакаше отговор.

"Депортиво" помете гранда с голове Валтер Пандиани, Хуан Валерон, Албер Луке и Гонсало Фран. След това отпадна от "Порто" на Жозе Моуриньо, който стигна до финала и взе отличието.

Сезон 1999-2000, "Барселона" - "Челси" 5:1, 1:3 в първия мач

Двата клуба имат богата история с битки помежду си и доскоро лондончани имаха славата на единствения английски отбор, който умее да се справя с Барса, дори когато губи и отпада.

"Челси" поведе с 3:0 в Лондон с голове на Джанфранко Дзола и Торе Андре Фло (2), преди Луиш Фиго да намали. Такъв беше резултатът за 90 минути и в ответната среща. В продълженията Ривалдо и Патрик Клуйверт пратиха Барса на полуфинал, където тимът беше елиминиран от "Валенсия".

Сезон 2016-2017, "Барселона" - "Пари Сен Жермен" 6:1, 0:4 в първия мач

Най-споменаваното име в този списък все пак е на "Барселона" - и в двете посоки. Помните този мач. ПСЖ скри топката на "лос кулес" в Париж. Ди Мария (2), Юлиан Дракслер и Кавани опънаха мрежата им.

Голямото име на реванша не беше Лео Меси, а Неймар, който поведе своите. При 3:1 бразилецът се разписа в 88-ата и 90-ата минута. Малко преди това Кавани намали резултата и ПСЖ виждаше как няма да позволи съспенс.

В 6-ата минута на добавеното време Сержи Роберто вкара за 6:1 - още нещо за историята на "Камп Ноу". Този мач обаче ще бъде запомнен и с някои съдийски отсъждания, които ощетиха парижани. Те имаха проблеми при завръщането си, колите им бяха потрошени, полиция ги пази от техни фенове.

Сезон 2018-2019, "Пари Сен Жермен" - "Манчестър Юнайтед" 1:3, 0:2 в първия мач

"Юнайтед" е единственият отбор, продължил напред в шампионския турнир след пасив от два гола в първата среща у дома. А в ПСЖ вероятно си скубят косите, виждайки как приключва сезона за "червените дяволи" с отпадане отвсякъде и извън топ 4 във Висшата лига. Може би все пак евроидиотът на това ниво в клубния футбол е френският първенец.

"Юнайтед" бе тотално надигран на "Олд Трафорд" и отиде на "Парк дьо Пренс" без неколцина основни футболисти. Ромелу Лукаку вкара два пъти за гостите, а Хуан Бернат - за домакините. В края на срещата съдията Дамир Скомина реши да разгледа ВАР заради игра с ръка в пеналта на ПСЖ и отсъди дузпа за "Юнайтед" - 3:1 (Маркъс Рашфорд) и дива радост в червената част на Манчестър.

Тук обаче започна сривът на сезона за "Юнайтед" (по-точно - върна се). И за френския шампион, който се провали на финала за купата на страната.

Сезон 1998-1999, "Манчестър Юнайтед" - "Байерн" 2:1, финал на "Камп Ноу" в Барселона

Добавката на Клуб Z. Колегите от Би Би Си не са поставили този мач. Датата е 26 май 1999 г., а времената за "Юнайтед" бяха далеч по-добри. Донякъде и за "Байерн".

Марио Баслер вкара рано за "Байерн" от пряк свободен удар. За германския хегемон не играха Бишенте Лизаразу и Джоване Елбер. "Червените дяволи" пък бяха лишени от Пол Скоулс и Рой Кийн, така Дейвид Бекъм беше поставен в средата на терена, а Райън Гигс - отдясно (!).

"Байерн" газеше и имаше възможност да реши спора на няколко пъти. То не бяха греди и спасявания на Петер Шмайхел. Четвъртият съдия вдигна табелата за 3 минути добавено време, когато английският тим изпълни корнер и след кратко разбъркване Гигс отправи анемичен удар, засечен от Теди Шерингам - 1:1.

"Алек, хайде да сменим схемата за продълженията, трябва и можем да вземем този мач в тях", така Стив Макларън, асистентът на Фъргюсън, се обръща към него след няколко секунди необуздана радост.

"Стив, редовното време на този мач още не е завършило", нервно отвръща Сър Алекс.

102 секунди по-късно - нов корнер за "Юнайтед". Бекъм центрира, Шерингам отклони топката с глава и на метър-два от голлинията Оле Гунар Солскяр я засече в мрежата - 2:1.