Японският премиер Шиндзо Абе предложи на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун да уредят среща помежду си без предварителни условия, предаде Ройтерс.

Според множество специалисти готовността на Токио да затопли отношенията си с Пхенян затруднява опитите на Вашингтон и Сеул да принудят комунистическата държава да се откаже от ядрената си програма.

Призивът на Абе идва на фона на влошаващите се отношения с Южна Корея заради спорове около военната експанзионистична история на Япония, която в периода 1910-1945 г. колонизира Корейския полуостров.

"Абе изглежда повече се интересува от това да води преговори с Ким от колкото с Мун (Мун Дже Ин - президентът на Южна Корея)", заяви пред Ройтерс бивш японски дипломат, пожелал да запази анонимност. "Той трябва да прави обратното - да се свърже с Мун... и да игнорира Ким в името на възраждането на тристранния съюз срещу Северна Корея", допълни той.

Представител на японското вънщно министерство обясни, че Токио се присъединява към общите усилия на Сеул и Вашингтон да се подпише споразумение за ядрено разоръжаване на Северна Корея.

Абе е единственият регионален лидер, който не се срещал с Ким и вероятно желае да демонстрира, че и той може да води преговори с диктатора.

През 2002 г. Пхенян призна, че е отвлякла 13 граждани на Япония преди десетилетия и че осем от тях са мъртви. Токио твърди, че реалната бройка е 17 души и че петима от тях са били върнати. 

Абе е обещал, че ще направи всичко възможно, за да уреди прибирането на оцелелите. Основна цел на премиера при потенциална среща с Ким ще бъде постигането на прогрес по този въпрос. 

Въпреки че министър-председателят обяви, че няма предварителни условия за срещата, японското общество няма да остане доволно, ако след преговорите не се постигне положителна развръзка за отвлечените японски граждани.  

Друг бивш дипломат на Япония сподели, че в такъв случай "срещата ще бъде категоризирана като провал и цената на този провал ще бъде много висока".

"На този етап, правителството на Япония вярва, че 12 граждани липсват и са все още живи и това е предварително условие за преговаряне със Северна Корея", отбеляза първият бивш дипломат. "Ако двама или трима са намерени живи и Северна Корея реши да ги върне обратно, дали това ще е решение за правителството на Япония? "Разбира се, ако сред тях е Мегуми-сан, това ще бъде голям успех за нас", допълни той.

Мегуми Йокота е отвлечен от Пхенян през 1977 г., докато е все още на 13 години. Той се е превърнал в символ на каузата за връщането отвлечените.