Президентът на САЩ Доналд Тръмп увеличи днес митата върху вносни китайски стоки на стойност 200 милиарда долара от 10 до 25 процента, предаде Асошиейтед прес. Китай обеща, че ще вземе "необходимите контрамерки" без да уточни в какво ще се изразяват те.

Така търговската война между Вашингтон и Пекин отново ескалира, след като в началото на тази година двете страни демонстрираха готовност да сключат сделка.

"Рискът от напълно проваляне на търговските преговори със сигурност се е увеличил", заяви Майкъл Тейлър от рейтинговата агенция "Мудис".

Представителите на САЩ обвиниха китайските си колеги, че отстъпват от поетите си ангажименти в по-ранната фаза на преговорите.

Преговорите се очаква да продължат и днес във Вашингтон, след като не бе постигнат напредък в четвъртък вечерта.

Тогава имаше 90-минутна среща между постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, министъра на финансите Стивън Мнучин и китайския вицепремиер Лю Хъ. 

"Китай дълбоко съжалява, че ще трябва да предприеме необходимите контрамерки", обяви китайското министерство на търговията.

Американските компании в Китай се надяват в бъдещото споразумение да бъдат премахнати пазарните бариери в комунистическата държава, както и регулаторната система, която според тях ощетява чуждестранните фирми.

"Трябва да бъде подписана сделка, която да ребалансира икономическите взаимоотношения", настоя Търговската палата на САЩ.

При пристигането си в САЩ Лю Хъ призова Вашингтон пред китайската държавна телевизия да не налага нови мита, които "не са решение" на проблема.

"Не бива да нараняваме невинни хора", заяви той.

В Белия дом Тръмп сподели, че е получил "прекрасно писмо" от лидера на Китай Си Цзинпин и отбеляза, че "най-вероятно ще говори с него по телефона".