Еврокомисията е изпратила на 10 май писмо до румънските управници, съобщи днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. В него комисията предупреждава, че може да предприеме спрямо Букурещ мерки, които да доведат дори до отнемането на право на глас в ЕС. Подобни процедура имаше и срещу Полша.

То е на първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и е адресирано до президента, премиера и председателите на двете камари на парламента.

В писмото са изразени притесненията на Брюксел относно върховенството на закона в Румъния. По-специално става дума за намеса в независимостта на съдебната система и ефективната борба с корупцията, включително защитата на финансовите интереси на ЕС. Особено безпокойство будят направените съвсем скоро промени в Наказателния кодекс, водещи до де факто безнаказаност за извършени престъпления.

„Евентуално приемане на законодателство, което да позволява извънредни обжалвания, ще утежни още повече ситуацията с върховенството на закона“, изтъкна Схинас.

Писмото е в съгласие с решението на Колегиума на комисарите от април, припомни говорителят.

„Ако не бъдат извършени необходимите подобрения и бъдат предприети по-нататъшни отрицателни стъпки като обнародване на последните промени в НК, Комисията ще задейства незабавно рамката на върховенството на закона и ще преустанови Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Тя също така си запазва правомощията като гарант на договорите и няма да се поколебае да задейства процедурите за нарушение в случаите, когато това е необходимо“, увери Маргаритис Схинас.

И допълни, че ЕК остава ангажирана с желанието да помогне на румънските управници да намерят решение на проблема.

Комисията иска да работи за по-силна Румъния в ЕС.