Движение "Боец" продължава своята съдебна битка за това да докаже, че кандидатът за евродепутат от ДПС Делян Пеевски не е живял в последните 6 месеца в ЕС. Това би било пречка той да се кандидатира, тъй като в Изборния кодекс има изискване за уседналост.

Наскоро Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по жалба на "Боец" по темата. Съдиите не видяха нередност в това, че ЦИК реално проверява само по адресна регистрация. От "Боец" обаче смятат, че Пеевски е декларирал невярни данни и искат да установят това чрез сигнал Върховната касационна прокуратура.

Адвокат Николай Хаджигенов, който защитаваше позицията на "Боец" пред ЦИК и ВАС, е поискал справка от граничните власти, митниците, летище София, НСО и външното министерство на ОАЕ за пътуванията на депутата от ДПС, но това не е направено, защото според ВАС "... регистрирането на кандидатските листи по същността си е охранително производство, при което кандидатите трябва да отговарят формално на изискванията на ИК, а проверката на Главна дирекция "ГРАО" е относно съответствието на декларираните обстоятелства с изискванията да имат постоянен адрес в Република България и да са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз".

"Боец" обаче сезира прокуратурата, като се аргументира, че през последната половин година Пеевски не е присъствал на нито едно пленарно заседание на Народното събрание. Освен това от движението са го търсили на „обществено известния му адрес“ в хотел „Берлин“, но той не живее там. От централата на ДПС също не са могли да дадат отговор къде живее Пеевски.

Затова от гражданското движение се съмняват, че Делян Славчев Пеевски живее извън територията на България и Европейския съюз, като е декларирал неистински данни в своята декларация пред ЦИК, което е престъпление от общ характер.

"Постоянните му полети до Дубай и дългите престои там предполагат, че Пеевски има издадена виза за постоянно пребиваване в ОАЕ. Съгласно днешното законодателство, ако последният има такава виза, която му е необходима за пребиваване с подобен срок, последният се явява данъчно задължен субект, което означава че има отседнал статут извън територията на Европейския съюз", казват от "Боец".

Те ще изпратят сигнали и писма за ситуацията с Пеевски до ЕК, Европейския парламент, АЛДЕ.