„В дебата за Европа липсва кандидатът за Европейския парламент на ДПС Делян Пеевски. Нито един от представителите на ГЕРБ, ВМРО и БСП не споменава и една дума за това. Липсата на този човек е изключителен скандал, защото най-вероятно член на ЕП ще стане един човек, който не ходи дори в българския парламент“.

Това заяви вторият в листата на „Демократична България“ за предстоящите евроизбори Стефан Тафров в дебат по бТВ.

Според дипломата именно споменатите по-горе три политически сили са зависими от медиите на Пеевски. И този скандал показва „дълбочината на проблема в българското общество“.

Тафров сподели още, че „Демократична България“, като най-проевропейската сила в България, на тези избори ще се сблъска челно със сили, които искат само уж да реформират ЕС, но всъщност да го разрушат. Такава сила била ВМРО, макар да не си го признава.

 „Аз правя разлика между Европа на нациите и Европа на отечествата. Отечеството е нещо интимно и трябва да остане. Именно това прави богатството на Европа. Но тези отечества могат да живеят в хармония. Не на противопоставените отечества, а на отечествата, които заедно се стремят към едно по-сериозно място на Европа в света. Ние от „Демократична България“ искаме силна Европа, защото това е българският национален интерес. Ние говорим за истинския патриотизъм. За българския патриотизъм, който предполага наличието на силен Европейски съюз и България в ядрото на този ЕС“, бе категоричен Тафров.

Според него ние трябва да насърчим Европейския парламент да изиграе по-сериозна роля във възстановяване върховенството на правото в България.

Тафров коментира и твърдението на ГЕРБ, че страната ни пази добре границите си:

„Как точно пазим границите си като не проверяваме пътниците на отделни самолети, които кацат в България? И после се чудим защо не ни приемат в Шенген. Как ще ни имат доверие като не си проверяваме пътниците на софийското летище? Как ще ни имат доверие, когато има корупция при даването на българско гражданство? Когато, номинираният от министър Каракачанов, председател на Агенцията за българите в чужбина, е следствен за даването на български паспорти? Скандалът с българските паспорти стана пред очите на цялото общество.“

По повод миграцията в Европа дипломатът отбеляза, че трябва да се промени дъблинският регламент. Той не е от полза на България.

Трябва да се промени фактът, че в момента тежестта пада върху пограничните страни.

„Като стана евродепутат аз ще работя с всички колеги от България за всички каузи, които са важни за нацията. Важно е да се отбележи, че ние сме само 17 български евродепутати. Трябва да привличаме и други на наша страна. В момента сме в малцинство и трябва много сериозна кулоарна работа в различни парламентарни семейства, за да можем да осъществим националните каузи. Хората искат от нас резултати“, бе категоричен вторият в листата на „Демократична България“.

Той коментира и темата за националната сигурност, като припомни, че водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки, солидарно с БСП, гласуваха срещу спирането на „Северен поток 2“ и против санкциите срещу Русия.

„Това показва кой къде стои в Европейския парламент. И всичките им приказки за особен патриотизъм увисват във въздуха. Защото в интерес на България е да има интегриран енергиен пазар в ЕС, така че ние да не сме изцяло зависими от руските енергоизточници, както е в момента“, завърши Тафров.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ