Специализираният наказателен съд осъди на една година условно с 3 години изпитателен срок за безстопанственост бившият кмет на община „Родопи“ Йордан Шишков.

Той е признат за виновен за това, че на 29 октомври 2010 г. и 17 януари 2011 г., при условията на продължавано престъпление, не е положил достатъчно грижи за повереното му общинско имущество, от което са последвали щети в размер на общо 459 654,57 лв, става ясно от съобщението на прокуратурата (съдът вече няма право да съобщава присъди, докато прокуратурата - грубо казано - не му позволи, б.р.)

Присъдата за безстопанственост е заради това, че в качеството си на длъжностно лице сключил две спогодби по изпълнение на договори на общината с „Интегрирани пътни системи“ АД – София, съгласно които били предвидени неустойки за всяко забавено плащане от общината (от 0,2 до 10% от просрочената сума). Тези неустойки не фигурирали в първоначалните договори, но общината платила съответно 148 472,57 лв. и 311 182 лв. вследствие на подписаните от кмета спогодби, приема първоинстанционният съд.

Спецсъдът уважава и гражданския иск на община „Родопи“ Шишков да възстанови пълния размер на нанесената щета от двете спогодби от 459 654,57 лв. Освен това той е осъден да плати в полза на държавата 2537 лв. разноски по делото, както и 18 386,18 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

Специализираната прокуратура ще протестира присъдата на Специализирания наказателен съд по отношение условното наказание на Йордан Шишков, както и признаването му за невиновен по обвинение за сключване на договори с търговски дружества, без осигурено финансиране на изпълнението им в общинския бюджет. От това общината загубила още 116 327,19 лв. за арбитражни такси, експертизи и възнаграждения на арбитри, допълват от държавното обвинение.

Кой е Шишков?

Кметът на община Родопи стана един от първите клиенти на спецпрокуратурата, след като делата за "висока корупция", т.е. - до ниво кмет и шеф на общински съвет, бяха преместени там. Той бе от списъка с градоначалници, "подаден" от Яне Янев през 2013 г. и над чиито имоти медиите почнаха да пускат дронове за заснемане.

Кое е ИПС?

ИПС - или Интегрирани пътни системи е едно от дружествата, безапелационно свързвани с КТБ и по-точно с главния акционер -Цветан Василев. ИПС имаше ключова роля в групата компании, занимаващи се с пътно и инфраструктурно строителство, но е в несъстоятелност от 2015 г. по данни на ktbfiles.com.

В показанията си пред съда, които текат и в момента, главният свидетел срещу Василев - Бисер Лазов, неизменно и многократно споменава ИПС като част от "Фирмата" - дружествата под патримониума на Василев, макар и номинално на други собственици.