Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ гласува в четвъртък освобождаването на заместник-изпълнителния директор на Фонда Иванка Багдатова-Мизова.

Името на Мизова нашумя около скандала с къщи за гости. Телефонът ѝ се оказа на сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в село Юндола.

„Поискал съм официална проверка. По думите на г-жа Мизова тя е имала доброто намерение да помогне на тези хора да си направят сайт още през 2011 г. Тогава си е сложила телефона и го е забравила. По нейните думи никой не я е търсил. Една проверка може да установи дали е съпричастна към проекта”, обясни тогава пред Нова тв вече бившият земеделски министър Румен Порожанов.

Въпреки това премиерът Борисов нареди Порожанов да поиска оставката на Мизова.

След като преди дни стана ясно, че Мизова не е била уволнена, а е останала на поста си, от земеделското ведомство трябваше да си тръгне самият министър. В сряда парламентът избра на мястото на Порожанов Десислава Танева, която веднага след като се закле, заяви, че Иванка Богданова-Мизова ще бъде освободена от длъжност. 

Управителния съвет на ДФЗ избра Евдокия Кръстева за нов заместник-изпълнителен директор. 

Кръстева има две магистратури – по право и по аграрна икономика от Университета за национално и световно стопанство. В периода февруари 2001 г.- юни 2008 г. е била главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното. От октомври 2012 г. до юли 2015 г. е съветник по кохезионната политика в постоянното представителство на България в Брюксел.

От юни 2008 г. до момента работи в Министерския съвет като държавен експерт в дирекция „Централно координационно звено“ и началник отдел в дирекция „Мониторинг на средствата от ЕС“.