Нов опит за отдаване на концесия на летище "Пловдив" - през юли процедурата ще бъде въобновена и ще започне събиране и оценяване на оферти. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков днес. По думите му концесионният процес е започнал още през януари, като в момента се очаква подготвянето на предварителни оценки и анализи.

Предишният опит за концесиониране на летището край града под тепетата се провали. Миналата година за концесионер за срок от 35 години бе избран консорциум между китайската компания "Хайнан" и българската "Пловдив еърпорт инвест". Обещанието бе за инвестиции в размер на 79 млн. евро и фиксирано концесионното възнаграждение - 600 хил. лв. на година. Плюс 6% от приходите. фиксирана част и 6% от приходите плаващо.

Консорциумът обаче се отказа да подпише договор с Министерството на транспорта и не подаде в срок нужните документи за това. Преди това в китайската компания се случи трагедия - при инцидент загина нейния съпредседател и основател Уанг Джен. По същото време конгломератът страдаше и от финансови затруднения.

В крайна сметка през откомври 2018 г. правителството взе решение за прекратяване на концесионната процедура. Другата опция по закон бе да се предложи на класирания на второ място участник в процедурата да сключи договор. Това бе "Консорциум Летище Пловдив", съставен от "Тракия икономическа зона" и автотранспортната ПИМК. Последната междувременно спечели концесията на интермодалния терминал край града на тепетата. Офертата предвиждаше 120 хил. лв. фиксирано концесионно възнаграждение и плаващо от 6% от приходите. Заради големи разлики в офертите обаче не се пристъпи към тази опция или поне това бе обяснението на властта. Второто обяснение бе приетият след откриване на процедурата нов Закон за концесиите. На това основание Министерският съвет заяви, че е "икономически и правно оправдано" концесията на летище "Пловдив" да бъде прекратена и ако има нова - то тя да е по новия ред.

За новата процедура, която ще тръгне през юли, се подготвя схема за гаранция при отказ на бъдещия инвеститор, каквато не се изискваше при предишната процедура, съобщи още Росен Желязков днес в Народното събрание.

"Това е нормална практика при процедурите за сериозни обекти, какъвто е и "Летище Пловдив". Гаранциите ще са за участие в процедурата и за сигурност на намеренията на кандидатите", разясни министърът.