Президентът на САЩ Доналд Тръмп отлага всяко решение за налагане на мита на коли и части за коли, като реши да не изостря търговските спорове с европейските страни и Япония, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп обяви отлагането с шест месеца на това решение в комюнике, разпространено днес от Белия дом.

Президентът трябваше да обяви днес дали да бъдат наложени мита като защитна мярка за американската автомобилна промишленост, позовавайки се на националната сигурност.

Тръмп ще реши дали да предприеме по-нататъшни действия след 6 месеца.

"Възложих на постоянния търговски представител на САЩ (Робърт Лайтхайзър) да проведе преговори по търговските споразумения с цел да се премахне заплахата от влошаване на националната сигурност във връзка с внасяните автомобили и някои автомобилни части от ЕС, Япония и от всяка друга страна и да ми съобщи как вървят тези преговори до 180 дни", посочва Тръмп, цитиран в комюникето.

Президентът посочва, че на 17 февруари министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос му е представил доклад за резултатите от проучването на неговото министерство за влиянието на вноса на леки коли, лекотоварни превозни средства и някои автомобилни части върху националната сигурност на САЩ. Докладът показа, че научните изследвания и разработки в областта на автомобилостроенето имат решаващо значение за националната сигурност на САЩ, подчертал Рос. Освен това, се посочва в комюникето на Белия дом, търговското министерство стигна до извода, че "вносът на автомобили и някои автомобилни части заплашва да навреди на националната сигурност на Съединените щати". 

Обсъжданите мита предизвикват особено силна тревога в Европа и то най-вече в Германия, отбелязва АФП.