По-рано днес лицензионната комисия на БФС обяви списък с отборите, които получават лицензи за Първа лига и за евротурнирите през новия сезон. Веднага направи впечатление, че в едната листа - за Европа, не фигурира "Етър" (Велико Търново).

Странно, тъй като тимът ще играе решителен мач за седмото място срещу "Славия". Победителят ще излезе срещу третия от първата шестица - ЦСКА-София или "Левски", за последната квота за България в Лига Европа.

Почти всички медии реагираха. Оказа се - както много често се случва, много шум за нищо.

Клуб Z разговаря с човек от лицензионната комисия, пожелал анонимност. Той заяви, че "Етър" не е получил евролиценз, тъй като не е искал такъв. Иначе няма проблем с документите на клуба. Но ако участва в баража срещу третия и го спечели, ще има достатъчно време процедурата да бъде задействана пред УЕФА. Никакви срокове още не са пропуснати.

Ето какво заяви пък административният директор на "болярите" Страцимир Тинчев пред търновския стай sport-vt.com:

„Заявили сме участие в Първа лига и затова получаваме лиценз за Първа лига. Ако придобием право на участие в Лига Европа, веднага ще подадем документи за лиценз за евроучастие и няма никакъв проблем да го получим. „Етър” отговаря на всички условия. Няма казус - примерно ако отбор от Втора лига спечели Купата на България, процедурата е абсолютно същата.”

А ето и какво дословно пише в съобщението на БФС:

Лицензионната комисия към БФС разгледа кандидатурите на клубовете, подали заявка за получаване на лицензи за участие в турнирите на УЕФА и Първа професионална футболна лига за сезон 2019/2020 г.

След проведени заседания бе взето решение да бъдат издадени лицензи на клубовете, както следва:

Лицензи за участие в турнирите на УЕФА:

ПФК „ЛУДОГОРЕЦ 1945“, гр. Разград;
ПФК „ЦСКА - СОФИЯ“, гр. София;
ПФК „ЛЕВСКИ“, гр. София;
ПФК „БЕРОЕ“, гр. Стара Загора;
ПФК „БОТЕВ“, гр. Пловдив;
ПФК „ЧЕРНО МОРЕ“, гр. Варна;
ПФК „ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 1926“, гр. Пловдив;
ПФК „СЛАВИЯ – 1913“, гр. София. 
Лицензи за участие в клубните турнири от Първа професионална футболна лига:

ФК „ЕТЪР ВЕЛИКО ТЪРНОВО“, гр. Велико Търново;
ПОФК „БОТЕВ ВРАЦА“, гр. Враца;
ФК „ВИТОША – БИСТРИЦА“, гр. София;
ПФК „СЕПТЕМВРИ“, гр. София;
СНЦ „ФК ДУНАВ 2010-РУСЕ“, гр. Русе.
БФС желае на клубовете успешно представяне във всичките им спортни начинания!

Заб.: Клубовете, които не са подали молба за лиценз за участие в турнирите на УЕФА, но спечелят такова по спортен път, могат да подадат молба за долицензиране след края на шампионата. Заявката ще бъде разгледана своевременно от Лицензионната комисия към Българския футболен съюз.