„Институциите в България са приведени в състояние на будна кома. Те не работят и това е дълбоката причина за всеки един скандал. Като започнем от „Апаратаментгейт” – става дума, че ние имаме КПКОНПИ, чиято основна задача е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации... Тя трябваше да разкрие този скандал. Тя има над 10 млн. годишен бюджет за тази работа.

Затова казвам, че Пламен Георгиев моментално трябва да подаде оставка. Институциите на работят и ние постоянно живеем в един "Костинброд".

Това каза съпредседателят на „Демократична България“  Христо Иванов в ефира на Нова тв тази сутрин.

За изисканите проверки от главния прокурор на офшорни сметки и имоти зад граница на хора, заемащи висши държавни длъжности, Иванов коментира:

"ДАНС трябва да проверява тези неща текущо. Има структура в ДАНС, която се нарича „Финансово разузнаване” и това им е работа. Не очаквам да излезе нещо извън поредната заготовка от това, защото институциите не работят. Те трябва да работят всеки ден, а не да правят пиар, когато на едно или друго политическо тяло му дойде до акъла да го организира това нещо”.

Лидерът на "Да, България" коментира и консултациите при президента за избор на нов главен прокурор, които станаха повод за задочен спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев:

"Има решение на Конституционния съд, което обяснява, че  преценката на президента е чисто политическа за това дали да подпише указа за предложението (за нов гравен прокурор, б.р.), което ще дойде към него от ВСС. Той е напълно в правото си преди да е започнала процедурата да обяви условията, на които трябва да отговаря кандидатът, който той ще подкрепи политически, защото става дума за политическо решение. В този смисъл аз съм призовал президента да обяви предварително какви характеристики трябва да има кандидатът."

"Гордея се с родината си, но не защото смятам, че България е най-успешната страна, а защото мисля, че това е въпрос на отношение към себе си. Срамувам се от това, което правим за България днес... За мен Европа е катедрала. Духовно усилие с материален израз – нещо, което се прави от много поколения, но и нещо, което в основата си е съд”, заяви още съпредседателят на "Демократична България".

В ефира на Нова тв бе и Албена Симеонова - трети кандидат в листата на „Демократична България”. Тя обяви, че нейната основна кауза като евродепутат, ще бъде промяната на общата селскостопанска политика.

"Имаме 400 км крайбрежие, а почиваме в чужбина, имаме най-красивата природа, а дишаме най-замърсения въздух, произвеждаме най-вкусните плодове и зеленчуци, а се храним с  боклуци. Аз съм биофермер от плевенско село и произвеждам здравословна храна. В момента Европа е изправена пред сериозно предизвикателство - унищожават много пчели, замърсена е водата, Това, което бих искала да променя, е общата селскостопанска политика. В момента 500 млн. европейци плащат за тази политика, а как се разпределят парите в България? Повече от 80% от тези средства отиват в по-малко от 3% от фермерите”, заяви тя.

 КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ