„Битката на 26 май не е за един-двама или трима от нашата листа в Брюксел. Целта е да заявим ясно, че има алтернатива на двуполюсния модел, който двете БКП-та – ГЕРБ и БСП, разиграват с посредничеството на ДПС. Затова  всички, които ценят демокрацията и искат различно управление, да подкрепят листата с №13 без значение кой от кандидатите в нея ще си изберат“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, откривайки среща на кандидатите със симпатизанти във Велико Търново.

Той обясни, че всички  кандидати на „Демократична България“ са един екип и ще работят заедно, независимо кого хората ще изпратят в Европарламента, защото обединението е дългосрочен проект.

„Демократична България“ е здрава и единна и има много ясна цел и голяма кауза – промяна на политическия модел в България. Има кой да изведе страната от порочния кръг между ГЕРБ, БСП и ДПС и това сме ние“, заяви лидерът на „Да, България!“

Иванов призова всички за пределна мобилизация преди вота, както и за масово участие в самия избор като застъпници, за да се гарантира коректното преброяване на гласовете.

„На 26 май с малка крачка можем да постигнем голяма промяна, каза и водачът на листата Радан Кънев. - Ще успеем, ще покажем на хората, които разкъсвани между дилемата кое от двете БКП-та е по-малкото зло, най-често остават вкъщи и не гласуват, че има за кого, че има смисъл да гласуват. Двама депутати в Европейския парламент от „Демократична България“, това означава, че хората, които разчитат на себе си, които вярват в демокрацията и пазарната икономика, ще има за кого да гласуват и на парламентарни и местни избори.“

Кънев обясни, че целта е чрез представителството в Брюксел „Демократична България“ да засили влиянието си в България „и да се видим с вас отново преди балотажа за кметските избори във Вълеко Търново.“

„Открито заявяваме, че тръгваме на избори, за да спечелим един ден властта в България и да покажем, че има друг начин на управление. Част от нас са хора, които са били на властови позиции и са излезли по свое желание, без да са забогатели, дори напротив – леко обеднели. Така че можем да гарантираме почтеност“, каза още зам.-председателят на ДСБ.

Стефан Тафров, втори в листата на обединението за предстоящите евроизбори, също подчерта, че „Демократична България“ е траен проект и не е създаден само за тези избори. Обединението трябва да бъде гравитационен център за демократичната общност.

„Най-страшното е, че който и да спечели на 26 май, депутат в Европарламента ще стане Делян Пеевски. Нищо, че няма и един работен ден в българския парламент, нищо, че дори не е сигурно, че живее в Европа. Тук не става дума за качествата на този човек, а за факта, че той ще стане евродепутат напук на всички демократични принципи, отстоявани от Европарламента. Пеевски е символ докъде сме стигнали като ерозия на политическата класа и на управленския модел.  Говорете, за да може с №13 да осигурим истинско бъдеще на европейска България, призова вторият в листата“, обясни Тафров.

Биофермерът Албена Симеонова от „Зелено движение“, която е трета в листата, представи своята кауза като кандидат за член на Европейския парламент.

В момента всички средства за земеделието идват от Европа, но 80% от средствата отиват при 3% от фирмите в земеделието и това са хора, които си живеят в градовете и нямат нищо общо със селата.

„Нашата задача е да променим регламентите и средствата от програмите за земеделските производители да отиват при дребните фермери и производители, при хората на село“, каза Симеонова.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ