Доклад на комисарката по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович, публикуван днес, обвинява унгарското правителство в нарушаване на човешки права и в използване на антиимигрантска реторика, която подстрекава "ксенофобски нагласи, страх и омраза".

"Нарушенията на човешки права в Унгария имат отрицателно въздействие върху цялата система за защитата им и върху върховенството на правото" и трябва да бъдат "адресирани спешно", се казва в доклада. Human rights violations in Hungaryhave a negative effect on the whole protection system and the rule of law” and should “be addressed as a matter of urgency”.

Документът подлага на унищожителна критика системата за предоставяне на убежище в Унгария. Според него тя представлява "на практика системно отхвърляне на молбите за убежище". Авторката на доклада критикува унгарската полиция за "прекомерна употреба на сила". Тя упреква унгарските власти, че дори са отказали храна на тези, на които е отказано убежище.

Комисарката отбелязва, че след като Унгария се приела всичко 671 молби за убежище през 2018 година, тя вече няма нужда от кризисно законодателство по отношение на миграцията.

Това законодателството беше прието по време на миграционната криза през 2015 година, когато правителството на министър-председателят Виктор Орбан прие извънредно положение заради масовата миграция. Тогава стотици хиляди мигранти, идващи по т.нар. "Балкански маршрут" от Сърбия пресякоха Унгария на път основно за Австрия и Германия. 

"Гардиън" отбелязва, че Унгария в момента е изолирала кандидатите за убежище в две транзитни зони край границата. ООН смята законодателството, на което те се основават, за нарушение на международните задължения на държавата, пише изданието.

Докладът повдига и въпроса за унгарските закони, които "стигматизират и инкриминират" работата на неправителствените организации. Те ги задължават, ако получават чуждестранни дарения, да афишират това на уебсайтовете си, а тези, които работят с кандидати за убежикще, рискуват да бъдат лишени от свобода до една година.

Друг раздел на доклада обвинява правителството, че се е върнало назад по отношение на равенството на половете. Причина за това е обявен неотдавна план за действия за подкрепа на семействата, който разглежда жените предимно като родилки.

Унгарското правителство отхвърля критиките в 18-странично опровержение. Според него то е изпълнило всичките си международни задължения, свързани със спазването на човешките права на кандидатите за ,убежище и на бежанците. То опрадвада кризисното законодателство с близостта на имигрантите на Балканите и твърди, че полицията е действала законно, професионално и оправдано.