Британският външен министър Джереми Хънт заяви днес, че Тереза Мей все още ще е премиер, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигне на посещение в страната в началото на следващия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тереза Мей ще е премиерът, който ще го посрещне, и с основание", каза Хънт в отговор на журналистически въпрос кой според него ще е премиер в началото на държавната визита на Тръмп на 3 юни.

По-рано днес "Таймс" съобщи, че Мей ще обяви оставката си на 24 май. По-рано тя беше споменавала, че ще съобщи график за оттеглянето си в началото на юни.

Мей е под силен натиск да обяви дата на оставката си, след като не успя при поредния си опит за прокара споразумение за Брекзит в парламента.

Британският външен министър отказа коментар какво ще обсъжда с премиера на срещата им по-късно днес.

ЕК не се безпокои кой ще дойде след Мей

„Следим внимателно и търпеливо събитията в Лондон. В този момент сме настроени на положителна вълна относно дневния ред на ЕС. И това е, което има значение за нас.“

Така говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас отговори на въпроса дали не смята, че след Тереза Мей може да дойде някой твърдолинеен политик като например Борис Джонсън и така вероятността от „Брекзит“ без споразумение да стане още по-голяма.

„Имаме важен момент за европейската демокрация и засега нищо друго не ни интересува. И преди винаги сме се въздържали да поставяме ЕК в положение на психологическо обсъждане на опасения и безпокойство. Ние не правим това, а винаги се фокусираме върху фактите“, допълни Схинас.

„Наистина няма нищо ново, което те (британците – б.р.) биха могли да предложат в тази сфера“, отговори „гласът“ на ЕК, след като последва уточняващ въпрос дали е усилена подготовката за излизане на Великобритания без сделка.

 

"Задните скамейки" на торите пак плашат с вот на недоверие към лидерката

 

Ако британският премиер Тереза Мей не съобщи утре конкретна дата на оставката си, ще възникне огромен натиск да се променят правилата на Консервативната партия кога може отново да й се гласува вот на недоверие като партиен лидер, заяви ковчежникът на влиятелния Комитет 1922 Джефри Клифтън-Браун, цитиран от Ройтерс.

През декември Мей оцеля при вот на недоверие и съгласно сегашните правила нов такъв вот може да се организира не по-рано от 12 месеца след последния. Засега ръководството на Комитет 1922 не е проявило желание да промени правилата, но председателят му Греъм Брейди ще се срещне с Мей утре, отбелязва Ройтерс.

"Искам тя да каже на коя дата ще напусне. Смятам, че днешното отричане от канцеларията на премиера може да е димна завеса, за да не се повлияе на резултата от европейските избори. Може би тя все пак ще подаде оставка утре", каза Клифтън-Браун.

На въпрос на националната информационна агенция Прес асосиейшън какво ще стане, ако Тереза Мей не обяви дата на оставката си, той отвърна:

"Ще има огромен натиск да се променят правилата и да се гласува вот на недоверие на премиера."

Британското правителство планира да внесе в парламента законопроекта по споразумението за Брекзит в седмицата, започваща на 3 юни, съобщи членът на ръководството на парламентарната група на консерваторите Марк Спенсър.

По-рано Мей беше казала, че проектът ще бъде внесен утре и ще се гласува в седмицата от 3 юни, но сега е подложена на призиви да изтегли текста и да подаде оставка, тъй като се очаква законопроектът да бъде отхвърлен от депутатите.

Законопроектът не е включен в обявената днес пред депутатите законодателна програма на правителството, отбелязва Франс прес.

"Ще уведомим Камарата на общините за внасянето на законопроекта по споразумението за Брекзит след парламентарната ваканция", която ще продължи до 4 юни, уточни Спенсър.