Британската премиерка Тереза Мей ще подаде оставката си като премиер и председател на Консервативната партия на 7 юни. Гласуването за неин заместник ще започне през следващата седмица от 10 до 14 юни. Очаква се надпреварата между кандидатите да трае около 6 седмици, съобщиха световните агенции.

 Мей ще остане начело на служебно британско правителство до избирането на нов лидер на консерваторите, който ще я наследи, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Резултатът от надпреварата за нов лидер на Консервативната партия, който ще стане и премиер, се очаква а бъде обявен преди излизането на парламента в лятна ваканция.

"Ще има редица гласувания, докато не бъдат определени окончателно кандидатите, за които ще гласуват всички партийни членове", казаха в комюнике високопоставени представители на партията. "Очакваме процесът да приключи до края на юни, което да позволи на членовете да се срещнат и да разговарят с кандидатите, след което да гласуват навреме, за да може резултатът да бъде обявен преди лятната ваканция на парламента", добавиха те. 

Парламентът обикновено излиза във ваканция към края на юли.

Като фаворит за наследник на Мей се сочи бившият външен министър Борис Джонсън - най-видният привърженик на Брекзит. Залозите дават 40 на сто вероятност той да я спечели.

Друг вероятен претендент е Доминик Рааб, също привърженик на Брекзит и бивш министър по въпросите за развода с ЕС. Неговите шансове се оценяват на 14 на сто. Други вероятни кандидати за наследници на Мей са Майкъл Гоув, Андреа Ледсъм и сегашният външен министър Джереми Хънт, като шансовете на всеки от тях се оценяват на 7 процента.

По-рано Мей обещаваше да се оттегли, след като прокара през парламента споразумението за оттегляне, което тя постигна с ЕС. То обаче на три пъти бе отхвърлено от депутатите, и то със солидни мнозинства. Днес тя трябваше да представи споразумението за четвърти път в парламента с някои компромиси в него с цел привличане на повече депутатски гласове. Но още преди това реакциите срещу него бяха категорично отрицателни, което предвещаваше то отново да бъде решително отхвърлено. Последната информация е, че публикуването му се отлага за 3 юни. 

"Премиерката изслушва своите колеги относно проектозакона (за Брекзит) и ще продължи дискусиите", каза нейният говорител. 

Очакваше се Мей да остане на поста си по време на предстоящото държавно посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в началото на юни. Той идва по нейна отдавнашна покана.

Юнкер не се радва

„Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е следил изявленията на Тереза Мей тази сутрин без чувство на радост, - заяви говорителката на ЕК Мина Андреева. - Той много харесваше и ценеше работата с премиерката и, както е казвал и преди, Тереза Мей е смел човек, когото той много уважава.“

Юнкер по същия начин ще уважава и ще създаде работни отношения с всеки нов министър-председател, който и да е той, увери Андреева. Но няма да прекрати разговорите си с Мей.

Няма промяна в позицията на ЕК за споразумението за „Брекзит“ от обявената вчера от говорителя Маргаритис Схинас. Той заяви, че британците „наистина няма какво ново да предложат“, след като бе попитан дали са усилва подготовката за излизане на Лондон от Съюза без сделка. Всичко ще бъде направено в рамките на член 50.