Малко преди 15,30 ч и премиерът Бойко Борисов упражни правото си на глас. Следобедният час сам обясни с това, че искал да е по-удобно за медиите, на които благодари, че са дошли до Банкя. Преди да пусне бюлетината си, министър-председателят разказа, че е минал през църквата да се помоли за здраве и просперитет.

Снимка Фейсбук профила на Бойко Борисов. 

След като позира пред медиите преди да пусне гласа си в урната, Борисов обясни за какво е гласувал: 

"Ние сме Европа и тя трябва да бъде такава, каквато ни харесва - сигурна, просперираща, с високи доходи, свобода..."

На опит за въпрос за президента Румен Радев, който гласува по-рано днес, премиерът реагира така:

"Не ми разваляйте настроението днес. Той беше активен в тази кампания и аз го възприемам като политически лидер. Не ми цитирайте човек, който през цялото време работи за БСП... Ще ни глобят за агитация".

Министър-председателят нарече "лицемерие" това, че по закон има забрана за публикуване на резултати от екзит пол по време на изборния ден, а при нарушение следват глоби (още по-сериозните ограничения за тези избори бяха приети от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в началото на тази година - б.р.). Според него няма проблем да се оповестяват междинни данни за вота и нещо повече: "Всяка една агенция, която е лъгала през този месец и като излязат резултатите, ако са любезни медиите - да пишат: "непознала нито едни резултати агенция еди коя си..."

"Не може да се лъже така безогледно и да се взимат пари оттук-оттам да се внушават неща по време на кампанията", заяви Борисов и разказа как той самият е забранил да му се казват резултати в хода на изборния ден.

Премиерът каза още, че вероятно ако в изборната му секция е имало опция за вот с машина - щял да пробва. "Но е факт, че в Европа няма такова гласуване, ние сме новатори", заяви още Борисов.

За сравнително по-ниската избирателна активност министър-председателят заяви, че хората пътуват, имат пари, а и празниците са били дълги. Дори МВР спрели камионите, за да могат хората спокойно да се приберат и да гласуват. Пътуванията пък потвърждавали данните за ръста на доходите. И още нещо:

"Там, където има режим и диктатура се вдига много активноста. А сега хората са спокойни, Европа е спокойна, активността винаги е била ниска..."

Той пожела още след вторник, когато изборите вече са минали, всички 17 евродепутати от България да работят добре и заедно, както и да се постигнат добри резултати от преговорите за това кои ще са хората, които ще управляват европейските институции.

Премиерът поговори с хора, които бяха дошли да го видят, разпита и хлапета с колелета кой от тях е най-бърз, снима се с граждани.

Премиерът с граждани. Снимка Фейсбук