Официалните данни за избирателната активност у нас не са реалистични.

Това заяви председателят на управителния съвет на „Информационно обслужване“ - математикът Михаил Константинов в предаването „Обеден блок“ на програма „Хоризонт“.

„В България наличните избиратели са 5 милиона и 800 хиляди души да кажем, може и по-малко, а според данните на ЦИК в списъците има шест милиона и триста хиляди и нагоре… Тъй като гласовете от чужбина са много малко, а там има 1 млн. избиратели, е ясно, че това число е абсолютно изкривено“, смята Константинов.

Към 17,30 ч избирателната активност беше 25,5% по официални данни.

„Така, че нека да не го използваме това, което е официалната данна, тя е фалшива данна, а да смятаме, че избирателната активност е някъде над 30, 35, може да отиде и 40 на сто, ако разделим накрая с истинската база. Избирателната активност трябва да се мери с абсолютни числа, а не с проценти. Сто или сто и петдесет по-малко души ще гласуват, а може и двеста хиляди по-малко от очакваното. Очертава се някъде да гласуват  във всеки случай над два милиона души, което е в рамките, в които гласува България на европейски избори“, допълни математикът.

Той припомни, че евроизбори у нас привличат около 2-2,5 млн. гласоподаватели и отново активността ще бъде в тези граници.

Крайният срок на ЦИК да обяви окончателни резултати от евровота след преброяване на всички гласове е сряда, но още към 20 часа днес социолозите ще обявят достоверни данни или най-малкото разпределението на мандатите, каза още Михаил Константинов.