ГЕРБ печели евровота с убедителна преднина пред БСП.

Това показват резултатите на големите социологически агенции след края на изборния ден. Засега мандати в следващия Европейски парламент взимат ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и "Демократична България", като последният мандат е под въпрос. Първоначалните резултатите от екзитполовете на "Алфа рисърч", "Галъп" и "Тренд" показваха, че ДБ минава бариерата и печели едно депутатско място, но при паралелното пребояване картина се промени леко.

Според данните от 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч" в Европейския парламент представители ще имат четири български партии - ГЕРБ - 31,6%, БСП - 24,2%, ДПС - 15,6% и ВМРО - 7,1%.

Резултатите на "Галъп интърнешънъл" от 100% паралелно гласуване отредиха пет партии да изпратят евродепутат - плюс "Демократична България". Пет са формациите и според данните на "Тренд" от 90% извадка. И от двете социологически агенции обаче отбелязоха, че трябва да се изчакат официалните резултати на ЦИК, за да стане ясно дали "Демократична България" ще мине изборната бариера и ще има мандат.

При 96% изпълнение на извадката от „Екзакта Рисърч Груп“ обявиха избирателна активност от 28% и резултати: ГЕРБ – 31,6%; БСП – 24,1%; ДПС – 11,2%; ВМРО – 8,8%; „Демократична България“ – 6,4% и „Воля“ – 3,6%.

* Данните на "Тренд" са при 90% от извадката, а на "Екзакта" - при 96%.

Мандати

Така по изчисления на "Алфа рисърч" ГЕРБ взема 7 мандата, БСП - 5, ДПС - 3, ВМРО - 2.

Според "Галъп интърнешънъл" разпределението на мандатите за ЕП има следния вид: ГЕРБ ще има 6 места, БСП - 5, ДПС-3, ВМРО - 2 и ДБ - 1.

От "Тренд" разпределиха мандатите така: ГЕРБ - 7, БСП - 5, ДПС -3, ВМРО-1, ДБ -1.

"90 на сто от гласувалите на парламентарните избори за ГЕРБ са повторили сега вота си и отново са избрали управляващата партия", отбеляза Евелина Славчева от "Тренд". - "Това показва много силната мобилизация на електората на партията, която успя да постигне победа въпреки сериозния имотен скандал, довел до серия от оставки във властта" - допълни тя.

Ръчно управление

"ГЕРБ ще направи голяма грешка, ако приеме този резултат като препотвърждаване на модела. Хората не видяха в БСП алтернатива", коментира политологът Даниел Смилов по бТВ.

Според анализатора ГЕРБ трябва да направи промени в начина си на управление.

"Неслучайно Борисов взе на ръчно управление кампанията, около него не останаха много хора", добави той. 

Според политолога Димитър Аврамов стратегията на БСП за европейските избори е била неправилна.

„Корнелия Нинова направи кампания и визия, които са неадекватни на БСП. 30 години левицата се опитва да събира малки формации, а тя дойде и разби всичко”, коментира той пред Нова тв.

Ако продължават скандалите в управлението, това не е автоматична гаранция, че ГЕРБ ще загуби изборите и няма да е на власт. За да се случи такова нещо, трябва да има ясна алтернатива и хората в изборната кампания да чуят какво ще им се случи утре. Всъщност, политиците трябва да се фокусират върху това да излъчат позитивна перспектива просто и ясно”, подчерта Аврамов.

Малките партии и Иванчева

"Воля" на Веселин Марешки остава под чертата, въпреки агресивната си кампания, която продължаваше и в изборния ден с оферти за гориво на по-ниски цени. Според "Алфа рисърч" партията на бизнесмена взима 3,8 на сто от гласовете. "Воля" не успява да мине и 4% подкрепа и според данните на "Тренд" - партията е с 3,7 на сто, а според "Галъп интърнешънъл" - 3,5 на сто.

Въпреки че Десислава Иванчева, която се яви на тези избори като независима, почти не водеше предизборна кампания, тя е с равен или по-висок процент от някои от партии - част от управляващата коалиция, като "Патриоти за Валери Симеонов" (НФСБ и още няколко партии) и "Атака" (с избрания си на тв кастинг водач на листа). 

Според "Тренд" "Патриоти за Валери Симеонов" и "Атака" са с по 1,2 на сто. Данните на "Галъп" са подобни за двете партии - 1,6% за "Атака" и "Патриотите за Валери Симеонов" - 1,4%.

Въпреки добре познатото име, "Коалиция за България", която обединява няколко партии около АБВ, не взема повече от 1,5-1,6%% от гласовете.

Активност и преференции

Избирателната активност е много ниска. "Алфа рисърч" отчете 28,8% гласували към 19 ч, "Галъп интърнешънъл" - 30,8 на сто към 20 ч, "Тренд" - 28,5% към 18 ч.

От преференциите са се възползвали 42 на сто от гласувалите -  според данните на "Алфа рисърч".

От "Тренд" измериха 48,6 на сто от избирателите, които поименно са отбелязали предпочетен от тях кандидат.

Това са четвъртите евроизбори в България. На вотa, състоял се 20 май 2007 г., ЦИК отчете избирателна активност от 28,6% към 19 часа. Броят на действителните бюлетини беше 1 937 696. На 7 юни 2009 година България отново гласува на избори за Европейски парламент. Броят на действителните гласове бе 2 576 434. Избирателната активност към 19 часа е 37,49%. На 25 май 2014 година са третите избори за български представители в Европейския парламент. 35,8% е активността към 19 часа.