Режисьорът Андрей Слабаков, който бе четвърти в листата на ВМРО за евроизборите, е спечелил достатъчно преференции, за да излезе на второ място в партийната подредба. Това потвърдиха спечелилият вече нов мандат в Брюксел Ангел Джамбазки и лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов пред бТВ. 

Слабаков, който е от гражданската квота, измества в листата двама високопоставени партийци във ВМРО - депутатите Юлиан Ангелов и Александър Сиди.

Към момента окончателни, дори и неофициални данни от ЦИК за разпределението на 17-е места за България в Европейския парламент няма. Неофициалната информация обаче е, че ВМРО към момента получава втори мандат с резултата си от 7,42 на сто от гласовете при 95% преброени протоколи. При това положение ГЕРБ да взима 6 вместо 7 места - в полза на партията на Каракачанов.

По предварителни данни БСП взима 5 мандата в Европейския парламент, ДПС - 3, а "Демократична България" - 1. Разместване заради преференции се очаква да бъде потвърдено в листата на БСП, където Сергей Станишев от 5-и става 2-ри. Засега не се знае за пренареждане на местата в ГЕРБ и ДПС. Сигурно е, че в "Демократична България" няма такова. 

ЦИК прогнозира, че окончателното разпределение на мандатите ще е ясно в сряда.