Пленумът на БСП даде мандат на парламентарната група да реши кога левицата ще се върне в Народното събрание. Депутатите социалисти ще се съберат утре сутрин и ще преценят как и в кой момент да се сложи край на бойкота на заседанията на парламента, предложен от Корнелия Нинова в средата на февруари. Това е едно от решенията на Националния съвет, посветен на гласуването за евродепутати. Той продължи повече от 7 часа и започна със заявка за оставка от Нинова.

Партийната опозиция на лидерката се противопостави от самото начало на парламентарния бойкот, а днес при анализа на загубата на европейските избори този политически ход бе посочван като една от причините за резултата от вота. 

Самият днешен пленум е бил свикан още в изборния ден в неделя, когато бе ясно, че социалистите губят, разказаха партийци. Вчера Нинова обяви, че ще поиска от партията старт на процедура за пряк избор на нов председател, което не значело, че тя самата е в оставка. Днес преди сбирката - след като пред залата част от съпартийците й обявиха, че ще поставят въпрос за оставка - тя обяви, че я подава. И предложи следните стъпки - свикване на заседание на Конгреса на БСП на 15 юни, а преди това Националният съвет да напише и приеме правила за избор на нов лидер с гласуване от всички членове на партията (тази промяна в устава бе направена на предишния конгрес, отново по предложение на Нинова, но бе решено текстовете да са в сила след края на мандата на настоящите партийни органи - б.р.). Пряк избор, в който Нинова ще участва - според собствената й заявка.

Пленумът днес обаче отказа да пише правила преди конгрес, което бе изтълкувано като бламиране на председателката. В края на 7-часовите дебати се реши самият конгрес да е на 16 юни, защото предишната дата съвпада със Задушница. На практика всички решения как ще се избира нов соцлидер остават за тогава. 

Всъщност и опозицията в БСП искаше свикване на конгрес. Но с идеята той да избере нов председател по старите правила. Няма да е изненада и ако на 16 юни има предложения частта от устава с прекия избор да отпадне. 

Версията на Нинова е, че след като конгресът констатира оставката й, Националният съвет трябва да избере по нейно предложение заместник, който да изпълнява функциите до избора на нов титуляр. В момента зам.-председателите на БСП са Стехан Данаилов, Кирил Добрев, Деница Златева и Владимир Москов. 

Пленумът днес реши и какъв ще е дневният ред на сбирката на висшия форум на 16 юни - доклад и анализ за изборния резултат, оставка на председателката, решение за процедура за избор на нов председател. Третата точка е била сред най-невралгичните по време на дебатите - защото има различни тълкувания на уставните правила. 

Според Нинова и контролната комисия на БСП все пак няма проблем да се пристъпи към пряк избор на лидер на БСП от всички членове, въпреки неизтеклия мандат, каза сама тя в изявление пред медиите, докато Националният съвет още заседаваше. 

Още едно днешно предложение на Нинова не мина през пленума - а именно да се направи анализи на резултата от евровота и да се пристъпи към свикване на местни конференции за избор на нови партийни ръководства там, където представянето на партията от неделя е слабо. 

Тежките разговори в БСП след вота са стигнали и до раправия с един от наложените от Нинова кандидат-евродепутати от гражданската квота - Велизар Енчев. По време на кампанията той си е позволил да атакува Сергей Станишев - също кандидат, макар че Нинова не го искаше в листата. 

Самият Станишев е единственият, освен водачката Елена Йончева, който събира много перефенции - над 28 000, и в резултат на тях той вече е на второ място сред избраните евродепутати. Въпреки че първоначално изобщо го нямаше в плановете на председателката, а пленумът го подреди пети, когато одобри изборния списък. Енчев пък за малко да размести други фаворити на Нинова от листата - той е с трети преференциален резултат, но малко под прага от 5 на сто, който позволява пренареждане.

Според социалисти изводът от 7-часовите дебати днес е, че БСП е разделена, прясно загубила избори и вместо да се мобилизира за местния вот наесен, цяло лято ще се занимава с вътрешните си проблеми. 

На 8 юни се очаква нов пленум, който все пак да приеме правила и срокове за номинации на кандитати за кметове и общински съветници.

На заседанието днес и председателят на изборния щаб Георги Свиленски подаде оставка.