"Никой не може да бъде изключен", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск за кандидатите за председател на Еврокомисията.

Той говори след края на днешния Европейски съвет - първия след изборите за Европарламента.

Тези думи очевидно са намек, че за поста могат да се борят и тези, които не са водещи кандидати.

Туск обаче допълни:

"Това, че са водещи кандидати, не означава изключване. Обратното - това може да увеличи шансовете им."

Той припомни, че според договорите на Общността, при процедурата за избор на председател на ЕК не може да има автоматичност. 

Въпросът кой да оглави следващата Еврокомисия доведе до рядко срещан сблъсък между Германия и Франция. Ангела Меркел подкрепя водещия кандидат на Европейската нарона партия (ЕНП) Манфред Вебер. Докато Еманюел Макрон е противник на тази процедура.

Европарламентът днес обаче прие резолюция в подкрепа на същата тази процедура.

На днешния Европейски съвет не бе постигнато споразумение кой да бъде следващият шеф на Еврокомисията. Това ще стане ясно през юни.

"Не сме обсъждали имена, а само процеса. Така че не ме питайте за имена", каза Туск.

Той допълни, че повече яснота ще има през юни. За 20 и 21 юни е насрочен редовен Европейски съвет.

Предсетдателят на Съвета продължи:

"Договорът е ясен - Европейският съвет трябва да предложи, Европейският парламент трябва да избере. Затова бъдещият председател на Еврокомисията трябва да има подкрепата и на двете институции - квалифицирано мнозинство в Съвета и обикновено в Парламента."

Европейските лидери днес са оценили резултатите от евровота и какво означават те за ЕС. Обсъждано е било номиниране на новите председатели на евроинституциите. Става дума за петте висши поста в ЕС – председателите на Еврокомисията, Европейския съвет, Европарламента, Европейската централна банка (ЕЦБ) и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Според Туск най-високата от четвърт век насам активност означава, че в Съюза има силна паневропейска демокрация.

„За мен тези резултати са добри и за ЕС, и за бъдещето ни като европейци. Повечето хора гласуваха за по-силен и по-ефективен ЕС. И отхвърлиха тези, които искат по-слаба Европа. Победителят на изборите е Европа. И дори някои евроскептични партии изоставиха антиевропейските лозунги“, изтъкна председателят на Европейския съвет.

Като една от причините да надделеят проевропейските гласове той посочи Брекзит:

„Той се оказа ваксина срещу антиевропейската пропаганда и фалшивите новини.“