Президентът на Австрия Александър ван дер Белен реши да назначи председателката на Конституционния съд Бригите Бирлайн за временен канцлер, след като в понеделник парламентът гласува вот на недоверие на правителството на Себастиан Курц заради скандален видеозапис, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

69-годишната Бирлайн е председателка на Конституционния съд от февруари 2018 г. Тя ще ръководи преходно правителство до предсрочните избори, които вероятно ще са през септември. Бирлайн става първата жена канцлер на Австрия.

"Тя е настоящият председател на австрийския Конституционен съд, а в близките дни ще я назнача за федерален канцлер на Република Австрия", заяви Ван дер Белен.

Досегашният канцлер Себастиан Курц сложи край на коалицията между своята дясна Австрийска народна партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), след публикуването на запис със скрита камера, на който лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе предлага да осигури на мнима племенница на руски олигарх важни договори за обществени поръчки в замяна на незаконно финансиране.