Както бе обещал, днес премиерът Бойко Борисов представи своеобразен анализ на резултатите на партията от евроизборите, в който включи и съдбата на вече бившия си заместник Цветан Цветанов. От думите на лидера на ГЕРБ се разбра, че смята да затегне контрола в ГЕРБ, да повери администрирането й на повече от една личност (с оглед на това, че досега апаратчикът бе Цветанов), както и да изгради звено за вътрешен контрол - по-скоро за спазване на морала, отколкото на закона. 

"Анализ на изборите - вече го правих, вие го правихте, от сутрин до вечер слушам политолози, социолози... С една дума – резултатите са добри. Победата е категорична и с оставките в БСП това беше потвърдено. Когато си победил, скромността изисква да си мълчиш. Има достатъчно платени социолози, които ходят по студиата и коментират", посочи Борисов на импровизирана пресконференция на стълбите пред централата на ГЕРБ след заседание на Изпълнителната комися.

Борисов в действителност няколко пъти се изяви след вота, в т.ч. от Брюксел, като посочи, че социолозите, които даваха преднина на БСП пред ГЕРБ в хода на кампанията не са познали, или направо са манипулирали. Под оставките в БСП пък визира оставката на лидерката Корнелия Нинова и на шефа на предизборния щаб Георги Свиленски след загубата на левицата.

По адрес на Цветанов, който вчера бе освободен от ръководните постове в партията, Борисов посочи:

"Беше негово желание и както той каза, доверието в нас го няма. Когато го няма – това е едно правилно решение. Напуска ръководните постове, спира да се изявява по медиите и остава редови член да работи в централата беше единият избор, не се съгласи; избрахме вариантът да напусне от всички постове. Трети или четвърти вариант няма".

По устав председателят има трима заместници, но от думите на Борисов днес стана ясно, че навярно ще предложи промени в правилата, така че да останат двама.

"Мисля че с двама заместници и повече власт на административния секретар, докато аз се занимавам с премиерството, е повече от достатъчно", посочи той.

Очаква се конгрес на ГЕРБ на 7 юли, на който ще бъде взето решение в тази посока. И не само:

"Името на Цветанов се заменя с "Изпълнителната комисия", посочи лидерът на ГЕРБ.

И уточни, че досега ръководният орган на партията е бил много слаб, а фукнциите му на практика са били иззети от едно лице - Цветанов. По устав заместник-председателите са членове на ИК. Тя се състои от 11 души и се ръководи от председателя. Ще се разделят и постове - да няма вече припокриване кмет и областен ръководител, министър и областен ръководител и пр.

"Ще създам и един орган за контрол вътре в самата партия – за сигнали, жалби и оплаквания – говоря за тези извън престъпленията. Видяхте на този в Пловдив какво му се случи – имаше лошия късмет да попадне на хора, които имаха смелостта бързо да се свържат с мен", заяви Борисов, визирайки арестувания за корупция снощи районен кмет от Пловдив.

След което по темата Цветанов Борисов опита да сложи точката:

"Не ми се искаше повече Веско Маринов да ни пее на концертите. И аз им казах как трябва да се проведе кампанията, не се съобразиха с мен..."

- Ще ви бъде ли трудно без Цветан Цветанов като се има предвид, че предстоят местни избори наесен - попитаха журналистите. 

И Борисов се ядоса:

"Дайте да говорим сериозно. Всеки има роля. Когато влязох на избори - влязох с 90% рейтинг. И магаре да бях вързал, щяха да го изберат за депутат!"

Борисов обяви още, че е назначил Деница Желева, сега негов съветник по международните въпроси, за шеф на кабинета си. Румяна Бъчварова заминава за Израел като посланик.