Новият селекционер на националния отбор Красимир Балъков даде първата си пресконференция, откакто реално пое селекцията. Той готви трима трети ден в базата на БФС в "Бояна", след като приключиха ангажиментите му в "Етър".

Националите тренират за евроквалификациите с Чехия (в Прага на 7 юни) и срещу Косово (10-и в София). Дотук България има две точки, записани срещу Черна гора и Косово. Петият отбор в групата е Англия.

“Ако искаме да останем в борбата, четири точки са задължителни. Ако са три, не се знае какво ще стане, зависи и от другите отбори. Не трябва да падаме в Чехия, започна Балъков, който наследи предпочелия "Левски" Петър Хубчев. - Искам футболистите, които викам, да играят поне в 70 процента от мачовете в клубовете си, за да имат добър ритъм. Изключение правим само с футболисти, които имат качества и знаем на 100 процента, че ни трябват - бързина, реакция, младост. Като Кирил Десподов, един от най-добрите млади и талантливи футболисти. Лагерът засега преминава много добре, изключително доволни сме от желанието, което виждаме, но е много малко време, за да мога да говоря повече.”

Заради контузии той е освободил повиканите за мачовете Станислав Костов ("Левски") и Камен Хаджиев ("Академия Хаджи").

Бала е амбициран да направи цялостни промени в първия тим на България.

“Първо спортно-технически промени, вие виждате и повиквателните за състезателите, има доста изненади с имена, които не са били викани досега. Но най-вече промени в качеството на начина, по който искаме да играем. От друга страна много ми се иска да има промени в отношението на медии и общество в националния отбор. За да има такава промяна, ние искаме да се промени и отношението на хората към нас.

В последните 15 години има изключително негативно отношение към много неща в националния отбор, което е разбираемо, защото отборът не се е класирал за голям форум. Ние трябва да променим желанието, заряда, за да се види това и заедно, евентуално с успех, да направим промените, които искаме. Ако успеем да побеждаваме, това е промяната. И да се класираме на Европейско или Световно първенство”, коментира той.

Бившият №10 не иска да търси оправдания с това, че е настъпил краят на сезона и играчите са уморени:

“За всички е край на сезона. В Чехия също имат много контузии и проблеми, така че това не може да бъде причина за нас да се оправдаваме. Напротив, аз казах на моите футболисти, че с идването на новия треньорски щаб при нас има импулс, който те трябва да използват и това да ни бъде предимството пред другите. Дали ще го направим, зависи от нас. И в нашия отбор има много контузени, които не успяха да дойдат на лагер. Но който е здрав, той ще играе.”

Търновецът се опасява единствено от класата на Англия и счита, че останалите съперници са победими.

“Единственият отбор, който може да ни плаши, е Англия. Но ние сега играем срещу Чехия и Косово. Може би в медийното пространство много хора смятат, че Чехия е фаворит. Ние не можем да отречем, че на базата на годините, които са минали, чехите са фаворити. Но аз неслучайно съм взел анализатор, който показа по статистически данни, че разликата между двата отбора не е чак толкова голяма. Така че футболистите трябва да си повярват, да имат огромно желание и заряд за победа", завърши Балъков.