ВМРО ще поиска преглед на споразумението, по което работи управляващата коалиция (то е подписано от "Обединени патриоти" и ГЕРБ - б.р.).

Това съобщи пред БНР депутатът Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО и на парламентарната група на патриотите. 

„Смятам, че това е нормално. Ние сме по средата на мандата и ако нещо не върви, трябва да заявим, че не върви и да търсим решение на проблемите. Това е първото, което трябва да се направи и всичко оттам насетне ще последва естествено“, заяви Веселинов. 

Изявлението идва, след като на европейските избори единствено партията на Красимир Каракачанов сред партньорите в "Обединени патриоти" постигна успех и вече има двама евродепутати. НФСБ на Валери Симеонов и "Атака", които се явиха също поотделно на изборите, едва прескочиха 1% подкрепа. 

Не стана ясно дали ВМРО иска ревизия на конкретни теми в коалиционното споразумение и какви проблеми във функционирането на властта вижда. 

Веселинов определи като „логичен“ резултата на ВМРО на европейските избори - "като резултат от работата, която партията свърши в парламента и управлението“. 

След това припомни, че причината за съществуването на формата „Обединени патриоти“ е била да се извади ДПС от властта. Депутатът от ВМРО каза още, че в рамките на "Обединени патриоти" единодействие няма от есента на миналага година. 

„Нямаме намерение да поставяме въпроса за това споразумение, но имаме намерение да разберем съществуват ли партньорите ни като такива. Бихме инициирали такава среща, ако видим желание за съвместна работа. Инициирахме достатъчно поводи, но без конкретен резултат“, заяви той в отговор на въпроса за отношенията в т.нар. малка коалиция.

Преди дни и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че "сваля синята каска", с каквато преди месеци сам онагледи функцията си на помирител в "Обединени патриоти". Причината - атаките от страна на "Атака" и Волен Сидеров по време на предизборната кампания, в това число с лични нападки срещу водача на листата и вече преизбран за евродепутат Ангел Джамбазки.